Vanishing Point – Distant Is the Sun

Vanishing Point – Distant Is the Sun
AFM Records, 2014

Van mijn huisarts moet ik om de zoveel tijd eens een powermetal plaat opzetten. Van teveel doommetal raak ik namelijk geconstipeerd, black en death zorgen voor obstructies ter hoogte van de keel. Daarmee dat ik deze Vanishing Point vroeg aan grootmeester Remi. Vanishing Point uit Australië, volgens mij kreeg één of ander vliegtuig hier recent mee af te rekenen. Wat er ook van aan moge zijn, dit is de vijfde plaat van dit gezelschap.

Voor een powermetal-plaat is dit zeker geen afknapper geworden. Ook al is het allemaal wat za(n)gerig en ligt de nadruk op herhaling en herkenbaarheid, toch weet Distant Is the Sun ook te boeien. Stevig gitaarwerk en langere instrumentale passages delen de strofen en refreinen meer dan eens op, je wordt er zowaar door aangezet om mee te bewegen (When Truth Lies). Ook de ongezoete melodieën mogen er best zijn in het merendeel van de gevallen, de keys onderstrepen namelijk de progressieve drang van de band. Die drang manifesteert zich in een ietwat aparte ritmiek die de gitaren er op nahouden, zeker ten opzichte van de minder complexe drumarbeid, al krijgt de drummer van dienst ook regelmatig vrij spel en overstijgt hij vaak het powermetal-aanbod van snelheden en vullingen.

Nog even meegeven dat Tony Kakko van Sonata Arctica te horen is op Circle of Fire en dat je best probeert de matige hoes te negeren en we zijn rond met Distant Is the Sun. Genre-verantwoord, zonder meer. Een subtopper met toekomst.

Tracklisting:Vanishing Point

 1. Beyond Redemption (Intro)
 2. King Of Empty Promises
 3. Distant Is The Sun
 4. When Truth Lies
 5. Circle Of Fire
 6. Denied Deliverance
 7. Let The River Run
 8. Story Of Misery
 9. Era Zero
 10. Pillars Of Sand
 11. As December Fades
 12. Handful Of Hope
 13. Walls Of Silence
 14. April

Line-up:

 • Silvio Massaro – Zang
 • Chris Porcianko – Gitaar
 • James Maier – Gitaar
 • Simon Best – Bas
 • Christian Nativo – Drums

Links: