Vandenberg – Sin

Over het comeback-album van Vandenberg was ik indertijd erg enthousiast, al waren achteraf gezien de 89 punten die ik aan 2020 toeschreef misschien teveel van het goede. Dat neemt echter niet weg dat het nog steeds een erg fijne plaat is waarop de band, toen nog met Ronnie Romero op zang, aardig steviger van leer trok dan in de jaren tachtig.

Romero was al snel weer vertrokken om zich bezig te houden met al zijn andere projecten en sinds 2021 is Mats Leven als zanger toegetreden tot de band. Een verrassende keuze, gezien zijn verleden bij o.a. Krux, Candlemass en Therion, maar zijn rauwe stemgeluid past uitstekend bij Vandenberg, zoals we op het nieuwe album Sin kunnen horen.

Eén van de invloeden van Mats is David Coverdale en dat inspireerde Adrian Vandenberg hoorbaar om voor dit album iets meer in de stijl van Whitesnake nummers te schrijven. Sterker nog, als je het titelnummer hoort weet je precies hoe Judgement Day zou hebben geklonken als Adrian zelf het album Slip Of The Tongue had kunnen inspelen. Ook de heerlijke uptempo rocker Hit The Ground Running had zeker niet op dat album misstaan en zal het live uitstekend doen.

De goede verstaander heeft inmiddels begrepen dat Vandenberg op dit album geen enorme vernieuwing laat horen. Wat we wel horen is dat de band anno 2023 nog steeds garant staat voor sterke, zeer goed gespeelde hard rock.

Binnen de nummers strooit Adje als vanouds met prachtig opgebouwde solo’s in zijn unieke en uit duizenden herkenbare speelstijl. Minder opvallend, maar niet minder belangrijk, is de ritmesectie op dit album. Koen Herfst en Randy van der Elsen geven elk nummer een stevige fundatie mee en zorgen voor een heerlijke drive in de nummers. Luister bijvoorbeeld maar eens naar House On Fire, Light It Up of Burning Skies zonder stil te zitten. 

Bob Marlette is, net als op het vorige album, verantwoordelijk voor de mix van dit album en heeft Sin een vette, rauwe sound meegegeven en ondanks dat de muziek op dit album je regelrecht terugbrengt naar de tijden van Vanessa Warwick en Headbangers Ball klinkt het album geenszins gedateerd. Om het plaatje helemaal compleet te maken heeft Adrian Vandenberg een schitterende hoes geschilderd voor dit album.

Ten opzichte van 2020 hebben Adrian Vandenberg en consorten er een flinke schep bovenop gedaan en één van de betere hardrockplaten van 2023 gemaakt!

Score:

89/100

Label:

Mascot Records, 2023

Tracklisting:

 1. Thunder and Lightning
 2. House on Fire
 3. Sin
 4. Light It Up
 5. Walking on Water
 6. Burning Skies
 7. Hit the Ground Running
 8. Baby You’ve Changed
 9. Out of the Shadows

Line-up:

 • Adrian Vandenberg – Gitaar
 • Mat Leven – Zang
 • Randy van der Elsen – Basgitaar
 • Koen Herfst – Drums

Links: