Valtyr – Veriset Saagat

Naast duiveltjes en demoontjes is de Noorse mythologie ook een veelbezongen onderwerp in de metalwereld. Eenmansproject Valtyr doet hier graag aan mee en werpt een blik naar het verre verleden. Wij bij Zware Metalen doen dat ook, want het debuutalbum Veriset Saagat is al in 2011 verschenen. Het label Northern Silence ziet echter wel brood in deze plaat, voorziet haar van een nieuw jasje en brengt elf jaar na dato een gelimiteerde heruitgave uit.

Om verwarring te voorkomen: er bestaat ook een dungeon synth/ambient artiest met dezelfde naam. Op de welbekende groengekleurde streamingsdienst is alleen deze artiest te vinden en niet de maker van Veriset Saagat. Deze andere Valtyr maakt overigens prima muziek, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Vandaag ligt namelijk de ‘OG’ van de Valtyr’en op de speler.

Vanaf het moment dat het passend getitelde Intro begint, worden we onder begeleiding van sfeervolle keyboardklanken meegenomen door enkele mythen en sagen uit de Vikingwereld. Wat opvalt, is de hoeveelheid aan melodieën die het album rijk is. Vergelijkingen met bands als Moonsorrow en Kampfar zijn snel gemaakt. Het tempo ligt redelijk hoog, waardoor het album soms ietwat vrolijk aan doet. Toch wordt ook de blackmetalachtige chaos opgezocht. Op Fallen in Blood worden we getrakteerd op wat snelle riffs en schelle kreten. Door de ietwat rommelige mix lijken de verschillende instrumenten elkaar echter soms te overstemmen, waardoor de verschillende lagen die het nummer rijk is tegen elkaar wegvallen. Wel wordt er goed een sfeer weggezet van moedig strijdende Vikingen die aan het zwaard worden geregen.

Vikingen voeren generaties lang met dezelfde typen schepen. Waarom zou je iets veranderen dat prima werkt? Ik denk dat het brein achter dit project, Nartum, hetzelfde dacht bij het opnemen van dit album. De formule van de vikingblack wordt namelijk goed gevolgd. Het resultaat hiervan is een aangenaam album met prima melodieën en structuren, maar dat nergens echt vernieuwend of memorabel is. Valtyr is hierdoor een band die op het middagprogramma van Paganfest zou kunnen staan.

Een epische uitspatting vinden we in het acht minuten durende nummer Veriset Saagat. De dramatische vocale uithalen van Nartum klinken in combinatie met de bulderende gitaren en rammende drums als een soort smeekbede van een verzuipende Noorman. Maar net als het nummer zijn hoogtepunt lijkt te bereiken, eindigt het in een fade-out. In mijn optiek de minst aantrekkelijke manier om een einde te breien aan een muziekstuk. Eeuwig zonde. Het album sluit af met een eerbetoon aan Kampfar middels een cover van het nummer Troll. Door de manier waarop het nummer wordt gebracht, lijkt het alsof er twee totaal verschillende nummers door elkaar zijn gemixt: gore jaren ’90 vikingblack en wat rustigere folk. Deze hadden ze van mij best achterwege mogen laten, maar erg vervelend is het ook niet. Het origineel is echter stukken beter.

Valtyr trakteert ons hier op oude wijn in nieuwe zakken. Op zich wel prima, maar als je het niet hebt gehoord, dan heb je ook niks gemist.

Label:

Northern Silence Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Runesang
  3. Balder’s Pyre
  4. Fallen in Blood
  5. Far From Gotland
  6. Veriset Saagat
  7. Wodenskult
  8. Troll (Kampfar cover)

Line-up:

  • Nartum – Alles

Links: