Vader – The Empire

Het imperium van de stamvader van de Poolse metalstamboom breidt voor de dertiende keer uit. Wanneer Vader opnieuw naar het front trekt, zet de metalwereld zich schrap, zo gaat dat nu eenmaal. Hoe komt het dat men Mosul heroverd heeft, dacht u?

Piotr heeft een verrassing in petto. Die uit duizenden herkenbare, hese huigpers van ‘m is duchtig onder handen genomen. Dikwijls ligt er een tweede screamlaag overheen en z’n stem knispert iets meer. Het geeft een roestiger eindresultaat, waar de vertrouwde Vader-luisteraar enigszins van zal opkijken.

Muzikaal nemen de imperatoren een verpletterende start. De snaarrazernij slaat in op een mijnenveld van knallende basdrums. Gloeiende soleerstaaltjes zaaien paniek, terwijl de ritmegitaar de vaart er stevig inhoudt. Zoals we in ons Summer Breeze-verslag signaleerden, breekt Prayer To The God Of War de deathmetalban eventjes met wat veerkrachtigere riffslag, thrashy stokslagen en basdrums die er alleen als extra machtsgreep overheen komen.

Daarna groovet midtempo riffjuweel Iron Reign de boel aan flarden. Zou zomaar het riffnummer van het jaar kunnen zijn, een ware parade aan killers. Vanaf dat moment schakelen de songs intern tussen ziedende death metal en knotsende thrash, met de slissende vocalen en atmosferische, soms behoorlijk atonale solonevelen als constante.

Enfin, Vader op zijn best, al verliezen de vocals door die nieuwe verwerking wel wat van hun herkenbaarheid. Laat je daar niet door afschrikken, luister naar je vader en koop de nieuwe Vader.

vader-the-empire

Label:

Nuclear Blast Records, 2016

Tracklisting:

 1. Angels Of Steel
 2. Tempest
 3. Prayer To The God Of War
 4. Iron Reign
 5. No Gravity
 6. Genocidus
 7. The Army-Geddon
 8. Feel My Pain
 9. Parabellum
 10. Send Me Back To Hell

Line-up:

 • Piotr ‘Peter’ Wiwczarek – Vocalen, gitaar
 • Marek ‘Spider’ Pajak – Gitaar
 • Tomas ‘Hal’ Halicki – Basgitaar
 • James Stewart – Drums

Links:

Score: 83/100

Geef een reactie