Uur – Uur

Er zijn de nodige uurtjes verstreken, sinds Dresden/Leningrad op de Little Devil Doom Days II in mei 2016 aankondigde, voortaan als Uur door het leven te gaan. Moe van de associatie met de oorlog (hoe zou dat nou toch gekomen zijn?) en het doorgegroeid zijn maakte de tijd rijp voor de naamswijziging. Niet al te veel uurtjes later volgde een split met Floods, waarbij het nieuwe nummer Als Lijnen de naamswijziging zeker kon billijken. Weliswaar nog steeds een lang en traag nummer, maar met veel aandacht voor allerlei geluidseffecten en de zang werd flink naar voren gehaald.

Heel heel heel veel uren later is het dan eindelijk tijd voor het titelloze debuut van Uur. De vier nummers zijn samen goed voor 41 minuten en 31 seconden. Het gebruik van de geluidseffecten is weer verdwenen, waardoor de nummers weer draaien om onvervalste doom. Qua opbouw neemt het drietal er de tijd voor, voordat de ijle zang van Sebastiaan in gaat vallen. Die staat zoals vanouds weer zachter in de mix, waardoor de Nederlandstalige teksten niet goed verstaanbaar zijn. Maar daar hebben we dan de binnenkant van het hoesje van het cassettebandje voor zullen we maar zeggen. Het voordeel hiervan is, dat het gitaargeluid weer lekker vet in de mix staat, waardoor de uiterst effectieve zware doomriffs nog meer indruk maken. Een nummer als Tel de Heldere Uren mag met recht een doomkraker worden genoemd. Naarmate de minuten vorderen wordt het steeds depressiever en denk je dat Sebastiaan’s laatste uur heeft geslagen. Op kant twee van het bandje zijn de twee nummers ietsjes lichtvoetiger en is er zelfs sprake van enkele licht psychedelische/atmosferische invloeden, zeker in de tussenstukken. Maar dat is heel miniem waarneembaar, dus laat u zich er als puristische doomfan zeker niet door afschrikken. Het drumwerk van Erik is bij deze nog steeds langzame nummers wel wat meer opzwepend. Het zorgt ook dan voor een stukje variatie.

Na voldoende uren naar dit album geluisterd te hebben, mag worden gesteld dat we met Uur gewoon een uitstekende en eigenzinnige Nederlandse doomband hebben. Overigens is het uur nabij om snel toe te slaan voor een fysieke versie, want vooralsnog zijn er maar honderd cassettebandjes beschikbaar. Vijftig als normale uitgave, vijftig als speciale uitgave, verpakt in een VHS-doos met patch en wat andere snuisterijtjes. Geen cassettedeck? U krijgt bij aanschaf van de tape ook een downloadcode. Dat is nog eens service.

Score:

90/100

Label:

Breath Plastic Records

Tracklisting:

  1. Malheureux
  2. Tel de Heldere Uren
  3. De Bijchoochem
  4. Naar de Gallemiezen

Line-up:

  • Sebastiaan – Zang, Gitaar
  • Gijs – Bas
  • Erik – Drums

Links: