Usurpress / Bent Sea – Split

Usurpress / Bent Sea – Split
Selfmadegod Records, 2013

Deze split combineert het Zweedse Usurpress met het Belgisch-Israelisch–Britse Bent Sea. Geen voor de hand liggende keuze en muzikaal ook geen logische keuze, zo blijkt na een eerste luisterbeurt. Tijdens de twee nummers (plus intro) van Usurpress weerklinkt blackened deathmetal, niet van het moderne type genre Belphegor, maar gewoon een eenvoudige blackmetalriff met daarover de grunts van Stefan Pettersson. Bent Sea, waarvoor Sven de Caluwé de vocalen verzorgt en Devin Townsend tot voor kort de bas, speelt grindcore.

A Tidal Wave of Fire, het langste nummer van deze split, neigt naar de occulte deathmetal die tegenwoordig hoge toppen scheert. Het is een lang nummer met een sfeervolle passage halverwege en de ogenschijnlijk eenvoudige riffs van old school blackmetal. City of the Nomads is eenvoudiger, het is klassieke blackmetal met stevige grunts. Niets wereldschokkends, maar wel een fijne streep muziek.

Voor Bent Sea is dit nog maar de tweede volwaardige release na de ep ‘Noistalgia, maar met deze namen op de loonlijst (Shane Embury van Napalm Death!) mag je je aan een hoog niveau verwachten. Excellente, traditionele grindcore, het is zeldzaam geworden. Grindcore is een genre dat eenvoudig lijkt, maar veertig seconden (of meer) relevante muziek maken is maar weinigen gegeven. De vocalen van Sven de Caluwé zijn de grunts en de screams die we kennen van bij Aborted, hem hoef je niets meer te leren. Ook Dirk Verbeuren en Shane Embury hebben een cv om u tegen te zeggen. Veel woorden hoef ik hier dan ook niet meer aan vuil te maken. Bent Sea is een grindcore-allstarband en is muzikaal zeker van allstarniveau. Niet vernieuwen, maar heel beheerst rammen.

Tracklisting: Usurpress
 Usurpress / Bent Sea - Split

 1. Eternity Denies History
 2. A Tidal Wave of Fire
 3. City of the Nomads

Tracklisting: Bent Sea

 1. Double Standards
 2. I Am Become Lust
 3. Fashion Victims
 4. At Any Cost
 5. Animalist
 6. Nature Of The Blast
 7. Relentless
 8. See-Through

Line-up: Usurpress

 • Daniel Ekeroth – Bass
 • Calle Andersson – Drums
 • Pahl Sundström – Gitaar
 • Stegan Pettersson – Zang

Line-up: Bent Sea

 • Dirk Verbeuren – Drums, gitaar
 • Sven de Caluwé – Zang
 • Shane Embury – Bass

Links: