Usurper – Evilution

Opgericht in 1985 door gitarist Patrick Harreman en bassist Boudewijn Molendijk, geldt Usurper als een van Nederlands eerste thrashbands. Naast een drietal demo’s brengt de band één langspeler op de markt voordat in 1990 de handdoek in de ring wordt gegooid. Album Divine Spiritual and Intellectual Development werd een cult-klassieker en bleef verkopen waardoor het album in 2016 opnieuw werd uitgebracht. Vanwege die heruitgave besloot de band weer enkele optredens te doen waarna de onvermijdelijke vragen van fans kwamen over nieuw materiaal. Nou, hier is het dan!

Niks geen intro of rustig begin, Evilution knalt er gewoon direct volop in en maakt meteen duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een standaard thrashband, maar een die net even wat harder klinkt. Denk aan een band als Possessed maar dan wat strakker qua geluid en je hebt zo ongeveer het geluid van Usurper anno 2020. De band schuwt niet gebruik te maken van geluidseffecten en synthesizers, hetgeen wat verschillend uitpakt qua uitvoering. Sommige momenten voegen de geluiden echt iets toe op het gebied van sfeer, terwijl er ook passages zijn dat ze meer geforceerd overkomen en er voor zorgen dat er een heel mechanisch, kunstmatig en bijna klinisch geluid ontstaat.

Behalve keihard knallen kan de band ook uit de voeten met meer sferische, symfonische stukken getuige het nummer On The Edge Of A Dream bijvoorbeeld dat bijna progressief te noemen is met zijn tempowisselingen. De bijgeluiden die na ruim vier minuten te horen zijn in dit nummer zijn een voorbeeld van minder goed gebruik van de effecten. Bijkomend nadeel van dergelijke geluiden is dat je live een band moet laten meespelen en je dus een stuk creativiteit kwijtraakt. Je solo moet klaar zijn op het moment dat de geluiden beginnen, niet eerder en niet later. Het volgende Cold Lake opent met een goed voorbeeld van hoe het wel zou moeten. Het nummer zet direct een duistere en dreigende sfeer neer door een combinatie van bas en gitaar als ik het goed hoor en zuigt je daardoor mee het nummer in.

Los van mijn gezeur over het gebruik van synthesizers en achtergrondgeluiden valt er weinig aan te merken op Evilution. Het is een heerlijke Nederlandse thrashrelease. Een dikke aanrader voor liefhebbers van Possessed tot en met Megadeth. Hoogstens dat zij concluderen dat ook na meerdere luisterbeurten de nummers nog wat moeite hebben om te nestelen. Oordeel zelf maar of u dat een bezwaar vindt …

Score:

90/100

Label:

No Dust Records, 2020

Tracklisting:

 1. Evilution
 2. Midlife Christ
 3. Kill em Allah
 4. Century Of Entitlement
 5. On The Edge Of A Dream
 6. Cold Lake
 7. Master Of The Shadows
 8. Religion Of Pieces

Line-up:

 • Stijn Bogers – Gitaar
 • Boudewijn Molendijk – Gitaar
 • Menno Gootjes – Gitaar
 • Patrick Harreman – Bas en zang

Links: