Undead – Existential Horror

We houden het dit keer eens wat korter dan gebruikelijk. Dat doet Undead op Existential Horror zelf immers ook. Op dit debuutalbum ramt de band op het dode gemak in 33 minuten even negen old school deathmetaltracks door je speakers.

Hoewel Undead in Spanje zijn thuisland heeft, is het gitaargeluid een stuk noordelijker gevonden. In het Zweden van eind jaren ’80, begin jaren ’90 om precies te zijn. Zo had de beginriff van opener Haunted By Hate niet uit de toon gevallen op een album als Into The Grave of You’ll Never See…. Het opvolgende Masters Of Mankind en (vooral) Sin & Death neigen dan weer eerder naar die andere Zweedse grootmeesters Entombed. Lekker gruizig dus wurmt het gitaarwerk je hersenschors binnen. Daarmee is na drie nummers al duidelijk dat op Existential Horror geen nieuwe standaarden voor de death metal worden neergezet.

Toch is het wel degelijk een sterke plaat. De ene na de andere smakelijke song passeert de revue als serveren de Spanjaarden (met naar het schijnt ook een link naar het Verenigd Koninkrijk) hier heerlijke tapas. En zo wordt het nog moeilijk om hoogtepunten te noemen. Het niveau is eenvoudigweg over de hele plaat hoog.

Zou u ons ertoe dwingen (maar waarom zou u dat doen?) zouden wij Santa Muerte noemen omdat die net iets ruiger is en de smerige gitaarsolo – in het midden, niet die zwalkende lead in de outro! – wel heel erg hard in je nog niet geopende mond geduwd wordt. Tapas weet je nog? De lichte vervorming op de vocalen en weer dat uiterst smeuïge gitaarwerk met bekend klinkend slot maken ook Curse Of The Undead een opvallender nummer, terwijl de meer slepende riffs van Sarcophagus en Beyond Divine Regulation bijna uitnodigen tot een macaber dansje.

Het licht Spartaanse geluid van de plaat is de fan van moderne metal mogelijk iets te gortig, maar past prima bij de old school die Undead wenst te brengen. Sterker nog, die soms ietwat blikkerige drums en vollopende mix voegen eerder charme toe. Teksten en artwork zijn diepgeworteld in het door de bandleden zo geliefde horrorgenre. Dat Undead zijn debuut uitbracht op 31 oktober (2019) is dan ook alleen maar gepast. Ook drie maanden na Halloween is de sterke old school van Existential Horror echter prima te genieten.

Score:

80/100

Label:

Godz ov War Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Haunted By Hate
 2. Masters Of Mankind
 3. Sin & Death
 4. Santa Muerte
 5. City Of Silence
 6. Existential Horror
 7. Curse Of The Undead
 8. Sarcophagus
 9. Beyond Divine Regulation

Line-up:

 • V. Repulse – Vocalen, gitaar
 • A. Von Hell – Gitaar
 • J. Surt – Basgitaar
 • M. de Vallejo – Drums

Links: