Tyr – Hel

Bij Wodan’s baard, de power-Vikingen zijn terug! Na een gat van zes jaar sinds het laatste album, brengt Tyr dit jaar een nieuwe plaat over het dodenrijk en de godin hiervan, aldus de Noorse mythologie. Het album Hel verschijnt in maart: progressieve heavy metal waar de goden op proosten in Asgaard.

Wetende wat de mannen in huis hebben, zijn de verwachtingen hooggespannen. Bereid je dan ook voor op technische hoogstandjes, epische melodieën, meeslepende zanglijnen en ook een degelijk ‘feel good’ gehalte. Tenminste, dit was mijn ervaring bij vorige albums. Ditmaal zijn er ook nummers in het Faeröers (spreek dat maar eens uit..!) opgenomen, wat ongetwijfeld zal bijdragen aan het folk sfeertje op de plaat.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: een sterke opener op een album is vaak cruciaal en van doorslaggevend belang. Dit is namelijk hét moment om de luisteraar gekluisterd aan de speakers te krijgen en de zieltjes van de fans te winnen. Nou, dat kan Tyr als geen ander. De track Gates of Hel begint klein met een akoestisch pingeltje en een harmoniserende gitaarriff en bouwt vanaf de veertig seconden op naar een climax, gedurende een kleine veertig seconden. En dan is het raak. Bruut schreeuwende vocalen, stevige drums en beukende gitaren zorgen ervoor dat de hekken van het dodenrijk schudden. Dan volgt de zang van Heri die voor zovelen bekend is: hoog en rauw. Opnieuw ligt het heerlijk in het gehoor en is de eerste favoriet op dit album een feit. Ook wil ik een groot compliment maken naar het refrein in dit nummer. Verrekte pakkend en het leent zich zowaar voor een vrolijke meezinger.

Jeetje, na deze opener zijn de verwachtingen van de rest van het album gelijk torenhoog. Dat wordt lastig voor de heren om dit niveau aan te houden. En toch, het lukt hen! Nummer twee, All Heroes Fall, houdt het niveau van de powermetallers op het hoogste niveau als het nummer start met een epische duellerende (haast solo-achtige) gitaarriff en overgaat in een gave chorus met de kraakheldere stem van Heri. De opbouw naar het refrein doet mij soms denken aan de compositie zoals een Testament dat schrijft, best grappig en niet wat ik verwacht bij een folkmetal/heavymetalband. Oh ja, even de gitaarsolo aanhalen: die is vinger verscheurend lekker! Wat een virtuoos!

Dan volgt het eerste van de twee traditionelere folknummers op het album: Ragnars kvæði. Harmoniserende samenzang in het Faeröers en een zeer meeslepende melodie domineren het nummer en nemen de luisteraar mee op een reis van verkenning (en vraagtekens, want ik heb geen idee wat die beste mannen nu zingen). De atmosfeer is wel erg fijn en ik betrap mijzelf er meerdere malen op dat ik de melodie aan het meeneuriën ben. Chapeau!

Kijk mij nou, ben ik de nummers opnieuw aan het ontleden voor u, de trouwe lezer…! Geloof mij, dat betekent dat de band het goed doet. De dertien nummers op het album zijn stuk voor stuk de moeite waard om te ontleden en te verkennen. De nummers vloeien ook vlekkeloos in elkaar over en presenteren gezamenlijk een aansluitend verhaal: een verhaal wat een combinatie is van mythologie, persoonlijke ervaringen en observaties van huidige (internationale) gebeurtenissen. De elementen die er voor mij uitspringen op dit album zijn de subliem geschreven gitaarpartijen- en solo’s, de goed gebalanceerde afwisseling tussen de verschillende zangtechnieken, de knap uitgevoerde diversiteit en uitstekende productie.

Tyr presteert het opnieuw om een machtig album neer te zetten met Hel. Het heeft dan ook echt zijn vruchten afgeworpen om voor dit album zo lang de tijd te nemen en beloont de fans met misschien wel het meest diverse album van deze power-Vikingen. Op 5 april staat Tyr samen met onze favoriete heidense Nederlanders (Heidevolk) in de Baroeg in Rotterdam. Reken er maar op dat deze folkliefhebber vooraan zal staan met een pul bier!

Score:

88/100

Label:

Metal Blade Records, 2019

Tracklisting:

 1. Gates of Hel
 2. All Heroes Fall
 3. Ragnars kvæði
 4. Garmr
 5. Sunset Shore
 6. Downhill Drunk
 7. Empire of the North
 8. Far from the Worries of the World
 9. King of Time
 10. Fire and Flame
 11. Against the Gods
 12. Songs of War
 13. Álvur kongur

Line-up:

 • Heri Joensen – Zang, gitaar
 • Attila Vörös – Gitaar
 • Gunnar “Gunz” H. Thomsen – Basgitaar
 • Tadeusz Rieckmann – Drums

Links: