Týr – A Night at the Nordic House (with The Symphony Orchestra of the Faroe Islands)

Toen mij gevraagd werd om dit live-album van het uit Faeröer eilanden afkomstige Týr te recenseren, hoefde ik niet lang na te denken. In 2019 mocht ik het album Hel van een recensie voorzien en dat album beviel mij erg goed. Dit live-album is opgenomen in de Faeröer eilanden met The Sypmhony Orchestra of the Faroe Islands en daar leent deze muziek zich meer dan uitstekend voor. Pak daarbij zo’n beetje een ‘best of’-tracklisting en het zou een epische luisterervaring moeten worden.

Met Hel’s Prelude en Gates of Hel begint het nog wat roestig op de gitaren en zang (even opstarten, zullen we maar zeggen), maar het orkest maakt een hoop goed. Met name wanneer het koor meezingt bij het refrein, krijg je echt dat gevoel van grootsheid. Hoe verder je dan in de tracklisting komt, hoe meer de muzikanten lijken te ‘settelen’. Alsof het begin om met zo’n orkest spelen eng is, maar na een paar nummers alle spanning eraf is en de lol en plezier overblijft. Dit kan ik mij overigens volledig voorstellen.

Ook de energie van het daar aanwezige publiek evolueert gedurende het optreden en met de nodige participatie hier en daar krijg je toch dat kriebelende gevoel in de onderbuik: “Was ik daar nou maar bij geweest”. Neem bijvoorbeeld Tróndur í Gøtu (letterlijk vertaald: een obstakel voor iemand). Het nummer start met een chant en het publiek klapt en schreeuwt ‘hey’ mee. Natuurlijk mag de klassieker By the Sword in My Hand niet ontbreken op de setlist. Dit is het een-na-laatste nummer van de avond (ha, alsof ik er zelf bij was). Afsluiten doet Týr met één van de meest lange nummers uit de discografie, getiteld Álvur Kongur. Toch knap hoe de heren dat er nog even uitpersen na een set van bijna anderhalf uur, al hoor je hier en daar de vermoeidheid wel een beetje.

Hm, ja… toch wel lastig om hier een gedegen mening over te kunnen geven. Het klinkt instrumentaal absoluut verbluffend goed en het orkest ter aanvulling op de gitaren en de drums voegt echt een magisch element toe aan de toch al goed in elkaar stekende composities. De zang is bij vlagen een beetje wankel, maar over het algemeen een zeer solide prestatie. Dan helaas het probleem dat ik met veel live-albums heb: het komt niet echt binnen, ofzo? Dit is zo’n plaat waar je bij de avond van de opname zelf erbij had moeten zijn. Het zou ook helpen om de DVD te bekijken zodat er een plaatje bij de muziek is. Dan is het toch een beetje alsof je er zelf bij was.

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

 1. Hel’s Prelude
 2. Gates of Hel
 3. Grindavísan
 4. Sunset Shore
 5. Ragnars Kvæði
 6. Gavotte from Suite in G Minor
 7. Blood of Heroes
 8. Ramund Hin Unge
 9. Hold the Heathen Hammer High
 10. The Lay of Thrym
 11. Tróndur Í Gøtu
 12. Mare of My Night
 13. Turið Torkilsdóttir
 14. Fire and Flame
 15. Torkils Døtur
 16. Ormurin Langi
 17. By the Sword in My Hand
 18. Álvur Kongur

Line-up:

 • Heri Joensen – Zang, gitaar
 • Hans Hammer – Gitaar
 • Gunnar Thomsen – Basgitaar, zang
 • Tadeusz Rieckmann – Drums

Links: