Tygers Of Pan Tang – A New Heartbeat

In afwachting van hun nieuwe album brengt Tygers Of Pan Tang een 4 nummers tellende EP op de markt. Twee nummers daarvan kon je al vinden op hun eerste album Wild Cat uit 1980. De band zelf bestaat trouwens al twee jaar langer.

Om het toch een beetje extra interessant te houden, werden die 2 oudere nummers heropgenomen. Dat zorgt natuurlijk voor een betere, warmere productie, een moderner en voller geluid. Nogal wat platen de in New Wave Of British Heavy Metal sfeer uit die periode klonken soms vrij pover. Killers is een van die twee heropgenomen nummers, en duidelijk het hardste van de hele EP. Gelukkig is het hoofdkenmerk van dat nummer, de toon van die meesterlijke riff, volledig bewaard gebleven, en het vocale komt beter tot zijn werk. Mooi werk dus! Hetzelfde geldt eigenlijk voor het andere oude nummer, Fireclown, met die hele duidelijke groovy baslijn. Vocaal is huidig zanger Jack Meille toch een stuk beter dan Jess Cox die in 1980 de vocalen voor zijn rekening nam. Alleen de drumfill is uit het nummer verdwenen nu.

Doorheen zijn bestaan heeft Tygers Of Pan Tang trouwens al heel wat personeelswissels gezien. Ook nu zijn er weer 2 nieuwe krachten aan boord: de Italiaan Francesco Marras (onder andere gitarist bij Bonfire) op gitaar en Huw Holding op bas (maar op de EP hoor je wel nog de vorige bassist, Gav Grey).

Blijven er nog de 2 nieuwe nummers: titelnummer A New Heartbeat en Red Mist, nummers waar de band van zegt dat ze helemaal in de lijn liggen van het nieuwe album. Wel, als dat zo is zal er van een stijlbreuk geen sprake zijn. A New Heartbeat is een bijzonder melodieus nummer zoals er wel een pak in de catalogus van deze groep zitten. Red Mist is wat zwaarder en hoekiger, bonkt lekker weg in de intro en drijft op een bijzonder bombastische drum. Voor mij beter dan A New Heartbeat. In ieder geval: al kleeft er nog altijd een NWOBHM-etiket op de Tygers, deze 2 nieuwe nummers hebben daar geen enkele link meer mee.

A New Heartbeat is een warmhoudertje voor een volledig album met nieuw materiaal, want ook hun voorganger Majors & Minors uit 2021 was een verzamelalbum.

Tygers Of Pan Tang - band

Label:

Mighty Music, 2022

Tracklisting:

  1. A New Heartbeat
  2. Fireclown
  3. Red Mist
  4. Killers

Line-up:

  • Robb Weir – Gitaar
  • Francesco Marras – Gitaar
  • Jack Meille – Vocalen
  • Gav Grey – Bas (op de EP)
  • Huw Holding – Bas
  • Craig Ellis – Drums

Links: