Turmion Kätilöt – Omen X

Industrial metal! Ieder jaar ga ik op zoek naar de kersen op de industriële taart. De laatste jaren is het vooral Neurotech die het hem doet, maar in 2011 was het Perstechnique van het Finse Turmion Kätilöt die de jaarlijst haalde. In 2003 werd deze band uit de Finse grond gestampt, vruchtbare industrialgrond, waar ook Fear of Domination, Waltari, 2 Times Terror en vele anderen met beats aan de slag gingen. Turmion Kätilöt doet het de laatste tijd erg goed (ook live) en het bijhorende succes verdienen ze mijns inziens volledig. Nuclear Blast denkt er ook zo over.


De meerwaarde van Turmion Kätilöt is dat ze naast lekker hakkende riffs niet vies zijn van trance, dance en popmuziek. De nummers hebben de tegenstelling in zich zitten van enerzijds stoere, pompende metal en anderzijds foute danceriedeltjes (uit alle geledingen van de dancewereld). Noem het kinderachtig, ik noem het lekkere beukmuziek om allerhande Bartdansjes op in te zetten, vooral in de keuken tijdens het koken. Je hoeft er ook echt niets van te begrijpen (alle teksten zijn in het Fins) om te gaan huppelen. Alleen, het zou wel helpen. Op Perstechnique kon je nog lekker meezingen, nu gaat dat niet meer. Soms heb je voldoende aan een paar woorden als kapstok, zoals dat op vorige platen het geval was met bijvoorbeeld Faster Than God, Love Is Dead of zelfs de Finse woorden Saatanan Siunaama. Op het voorlaatste album Global Warning was er geen woord Engels te horen, en dat maakt het in mijn ogen toch net iets minder … interessant. Fins is geen Duits, en google translate is niet beschikbaar in de keuken of in de wagen tijdens als je aan het koken of rijden bent. Je moet er dus wel eens voor gaan zitten. En industrial metal is nu ook weer geen black of death metal, waarbij je meestal wel eens de tijd neemt en gaat zitten om het tekstboekje er bij te halen of de stembanden eerder voor het effect dan voor tekstuele doeleinden benut worden. Kan aan mij liggen.

Niets op aan te merken verder, muzikaal en qua productie absolute top. Maar als ze meer rondjes willen maken in de speler zullen er toch iets meer tekstuele kapstokjes moeten aan te pas komen.

Score:

78/100

Label:

Nuclear Blast, 2023

Tracklisting:

01. Totuus
02. Gabriel
03. Vie Se Pois
04. Pyhä Kolminaisuus
05. Puoli Valtakuntaa
06. Verestä Sokea
07. Isä Meidän
08. Sormenjälki
09. Käy Tanssiin
10. Kun Kesä Kuoli
11. Kuolettavia Vammoja

Line-up:

  • MC Raaka Pee – Keel
  • Shag-U – Keel
  • Master Bates – Bas
  • Bobby Undertaker – Gitaar
  • DQ – Drums
  • Runq – Synths

Link: