Hakkend gitaargeweld en trancy riedeltjes: Turmion Kätilöt in Biebob

Vanuit het Finse Kuopio bestookt Turmion Kätilöt de wereld al sinds 2004 met albums vol luide, contrasterende elektronische beats en cryptische teksten die soms doordrenkt zijn in zwarte humor. Industrial metal dus, onder een bandnaam die zich laat vertalen als Vroedvrouwen des Verderfs. De Omen X-tour brengt de band morgen, 25 februari, naar Biebob in Vosselaar.

Dat de muziek van Turmion Kätilöt niet voor iedereen is weggelegd, blijkt uit het feit dat de band niet is terug te vinden in de annalen van het machtige Encyclpaedia Metallum: de online encyclopedie voor alles metal. En zelfs bij Zware Metalen slaan we wel eens aan album over, al werden Universal Satan uit 2018 en Perstechnique uit 2011 zo goed ontvangen. ‘Catchy industrial metal voor Deadcell-, Pain-fans en Kovenant-liefhebbers’, concludeerden we. Uitgevoerd met ‘hakkend gitaargeweld en trancy riedeltjes’. En wat te denken van Technodiktator? ‘De mechaniek loopt gewoonweg subliem. Elke synthetische vezel heeft de perfecte kleur. Zowel de zware, loggere machinerie als de vinnige futuristische tuigen krijgen een weergaloze aandrijvingskadans. In dat synthgewelf hoor je zelfs een subtiel engelenkoortje zingen wanneer de dictator er langs marcheert. En mensenlief: wat een industriële voorhamers van riffs zijn dat toch elke keer weer!’

De heren zelf halen de schouders op en denderen door. Geen tijd, op naar Vosselaar om de muziek te laten spreken. Bloodred Hourglass staat in het voorprogramma en die band staat wél in de online encyclopedie. Maar deze Finnen maken dan ook melodieuze death/thrash. Dat is iets makkelijker te verteren. Maar wel minder spannend dan de hoofdgasten van de avond.

Er zijn nog een paar kaarten voor het concert.

Links: