Tundra – The Darkening Sky

Tundra, dat is een Italiaanse blackmetalband. Opgericht in 2002, bekend van zijn gitarist Pesten, die eigenaar is van Slava Satan Records. Slava Satan Records bracht in 2019 ook deze langspeler uit, The Darkening Sky, die nu opnieuw op cassette door het Nederlandse Knekelput Recordings wordt heruitgebracht. De naam Tundra passeerde al enkele keren op Zware Metalen, bijvoorbeeld tijdens de split met Korium en de recente compilatie van Knekelput Recordings, Deze nieuwe langspeler is de vierde in de geschiedenis van de Italiaanse band, qua splits ligt het aantal veel hoger.

Een dik half uur black metal serveert Tundra ons, voorzien van de nodige weemoed, onmacht en allerhande andere soorten metale en fysieke pijn. Tundra gaat er prat op dat ze een grafhekel hebben aan pseudoreligieuze, hypocriete black metal die tegenwoordig het spectrum op commerciële wijze zou bevuilen. Zelf maken ze een variatie op Noorse black uit het jaar 1995 en later, met een vrij dunne gitaarsound en doffe drums. Vooral halfmelodieuze midtempo black met een melancholische feel, die soms van tempo versnelt. De vervormde vocalen met een horroreske sound zijn geen doorsnee keelklanken en zullen volgens mij niet iedereen kunnen beroeren. The Darkening Sky is vrij voorspelbaar, maar waarschijnlijk is dat in deze een troef. Vooral het gitaarwerk zorgt hier en daar voor meerwaarde, samen met de duidelijk hoorbare bas. Mensen die houden van bands als Mork, Djevel, Sarke en consoorten, zullen met deze cassetteband ook wel iets in huis halen waar ze zich kunnen mee opwarmen de komende maanden. Ook wie houdt van neerslachtige punk black mag zich aan Molested wagen.

Ook in deze tijden, waar de ondergrond nog steeds dagelijks overspoeld wordt door bakken releases waar we amper de tijd voor vinden, mag Tundra opgevist worden. Niets nieuws, niet echt opwindend maar niet verkeerd. Gewoon een fijn tussendoortje zonder pretentie of kleur.

Label:

Knekelput Recordings, 2021

Tracklisting:

1. End of an Era
2. The Darkening Sky
3. Molested
4. Slave and Master
5. The Forsaken Lament
6. Ghostwood
7. Aftermath

Line-up:

Pesten – Bas
Infestus – Drums
Under – Gitaren
Demogorgon – Keel

Links: