Tulus – Fandens Kall

Deze Noorse heren van Tulus zijn ons natuurlijk niet onbekend. Fandens Kall is dan wel weer hun zevende volledige album, de heren, afkomstig uit Nittedal, bestaan al sinds mensenheugenis. Dat wil gewoon zeggen dat ergens in 1991 besloten werd een band te beginnen. De drie heren die Tulus vormen, spelen ook nog altijd in het machtige Khold. De black metal van Tulus kenmerkt zich door agressie te combineren met een zekere groove en een thrashy laagje. Je weet dat in 2007 een interview met zanger/gitarist Blodstrup ons leerde dat de heren zelf vinden dat ze hard rock spelen. Nu, als het beestje maar een naam heeft, we gaan niet zeiken of miepen.

De vorige plaat, ook uitgekomen via Soulseller Records, Old Old Death, kreeg van collega Maarten een lijvige recensie mee. Kort samengevat en ik citeer: “Op meesterlijke wijze wordt de thrashy verhaalstijl van Sarke met de bijtende gramschap van Khold vermengd.” Zet je dus maar even schrap voor amper 30 minuten blackmetalgeweld, euh hardrockgeweld of ja noem het zoals je wil. Je mag ook gerust nog weten dat de plaat werd opgenomen door Lars Erik Westby en werd gemasterd door Thomas Eberger. Het geluid van deze plaat is dan ook meer dan degelijk te noemen. Verder kom je Anders Hunstad nog tegen op keyboards. Ook doet Lars Erik Westby nog een duit in het spreekwoordelijke zakje onder de vorm van een pianopartij en leent Lena Fløitmoen haar stembanden ook nog even uit. De fantastische hoes is van de hand van Kjell Åge Meland. Knap!

Krachtig en oerdegelijk doch ook opzwepend, dreunend zo start Fandens Kall met het titelnummer en het daaropvolgende Lek. Dit laatste heeft een bijzonder intrigerende structuur. Je hebt die korte breaks die samen met een groovy gitaargebeuren en een vochtige solo je doen besluiten dat Tulus gewoon kwaliteit aflevert. De bas van Crowbel is ook nog zo een typisch Tulus-gebeuren. De knotterende, kletterende afstelling laat geen spaander heel van wat om je heen staat. Luister maar eens naar dat samenspel met de gitaren in Allstøtt. Werkt erg aanstekelijk. Wrijf de prut uit je ogen met behulp van wat giftig gitaarspel in Isråk. Smeer wat extra bakvet op je boterham door te luisteren naar Samuelsbrenne dat wat dissonant start. Je kan ook de pianopartij van de heer Westby opzoeken of speuren naar de vrouwelijke keelklanken van mevrouw Fløitmoen en dit respectievelijk in Bloddråpesvermer en Sjelesmetre.

Smerig, groezelig blackmetalplaatje als je het mij vraagt en dit in typische Tulus-traditie. Niet aarzelen, gewoon aanschaffen anders krijg je een schop onder je kont.

Score:

75/100

Label:

Soulseller Records, 2023

Tracklisting:

 1. Fandens Kall
 2. Lek
 3. Slagmark
 4. Allstøtt
 5. Isråk
 6. Samuelsbrenna
 7. Sjelesmerte
 8. Bloddråpesvermer
 9. Snømyrkre
 10. Barfrost

Line-up:

 • Sarke – Drum
 • Blodstrup – Zang, gitaar
 • Crowbel – Bas

Links: