Tristania – Ashes

Tristania – Ashes
SPV/Steamhammer, 2005

De 7-koppige formatie van Tristania komt vroeg in het jaar met de opvolger van “World of Glass”. “Ashes” is hun vierde studio-album, na de debuut-EP “Tristania”, en is het tweede album zonder Morten Veland, die zich sindsdien met Sirenia bezig gehouden heeft. Na meerdere luisterbeurten blijkt dit zelfs een zeer fijn cdtje te zijn!

Hoewel ik Morten’s vocalen zeker wel mis (De “Extreme vocals” van Kjetil Ingebrethsen zijn niet bepaald indrukwekkend) ligt de kracht van Tristania voor een groot deel wel in de afwisseling van de vocalen. Vibeke Stene is een erg goede zangeres, en samen met de “melodic vocals” van Østen Bergøy en rustige akoestische passages maakt Tristania er hier en daar een prachtig geheel van. Vooral het nummer “Cure” is hier een heerlijk voorbeeld van, of het laatste stukje van het nummer “Endogenisis”. In het nummer “The Wretched” zingen de drie vocalisten zelfs tegelijk, en is het onderlinge contrast erg goed hoorbaar.

De nummers die wat meer ‘metal’ bevatten zijn echter ook erg goed te pruimen: de riffs zijn vaak erg pakkend, meteen in het openingsnummer “Libre” al. Het gehele album is een aaneenschakeling van trage melodische passages, af en toe zou ik het pure doom metal kunnen noemen. Akoestische gitaarriffs en keyboards hebben een hoofdrol en maken samen met de verschillende vocalen en hier en daar een cello, een luisterbeurt van “Ashes” tot een melodische belevenis.

Binnen het gothic metal genre heb ik Tristania vooral dankzij het album “Beyond the Veil” altijd tot de hoogste regionen gerekend, en ook “Ashes” verheft deze band weer boven genregenoten, vanwege in mijn oren erg goede songwriting en de wisselwerking tussen de vocalisten. Het album heeft echter even tijd nodig om goed over te komen, maar daarna zal het schijfje fans van de band en het genre niet teleurstellen. Op de website zijn enkele samples te vinden van in mijn oren zeker niet eens de mooiste stukjes op de cd. Komende maandag ligt “Ashes” in de winkel.

Tristania Ashes
Tracklist:

 1. Libre
 2. Equilibrium [RAM]
 3. The Wretched
 4. Cure
 5. Circus
 6. Shadowman
 7. Endogenisis
 8. Bird

Line-up:

 • Kjetil Ingebrethsen – Grunts
 • Vibeke Stene – Vocalen
 • Østen Bergøy – Cleane Vocalen
 • Einar Moen – Keyboards
 • Kenneth Olsson – Drums
 • Rune Østerhus – Basgitaar
 • Anders Høyvik Hidle – Gitaar

Links: