Transcending Bizarre? – The Misanthrope’s Fable

Transcending Bizarre? – The Misanthrope’s Fable
Dissonart Productions, 2010

Descarte, ik ben er niet bekend mee wie dat is (voor de critici, nee niet Descartes de bekende filosoof). Transcending Bizarre? uit Griekenland echter wel en ze hebben een compleet verhaal over hem geschreven. Dit doen ze op hun derde langspeler onder de naam The Misanthrope’s Fable. Dit is voor mij het eerste wat ik van deze band beluister terwijl deze toch al een redelijke status heeft, zo heb ik begrepen. Nu maar over naar hetgeen waar het hier om draait: De muziek.

Negen nummers worden er gebracht in een soort mix van Dimmu Borgir en Cradle Of Filth om maar eens wat te noemen. Het is experimentele symfonische black metal wat de klok slaat. Goede strakke en harde riffs afgewisseld met theatrale stukken en zelfs een paar keer een kinderkoor(!). De zang kent ook nogal wat variatie, de bekende scream afgewisseld met gesproken elementen maar wel op een manier die je doet denken aan een theater. Muziek voor een gestoord toneelstuk is dan ook misschien wat dit het beste omschrijft. De productie klinkt als een klok en alles komt prima uit de verf en ook de instrumenten worden uitstekend beheerst. Van tijd tot tijd een gevoelige melodieuze solo spreekt boekdelen.

Dan de maren en mitsen die bij mij opkomen. Het klinkt allemaal te gepolijst. Voor mij komt het over als een soort opstap naar extreme metal voor de gothic georiënteerde puber. Daar is uiteraard niets mis mee maar het geeft wel aan wat de doorgewinterde luisteraar hiermee kan. Het luistert verder uiteraard dus wel prima weg en zal hier ook nog wel een aantal keer een rondje draaien in de cd-speler. Voor de melodieus ingestelde metalliefhebber en eerder omschreven experimenterende puber adviseer ik dan ook om twintig punten bij dit cijfer op te tellen.

Transcending - Misanthropy
Tracklisting:

 1. The Misanthrope’s Fable
 2. The Beginning
 3. Realizing the Blindness
 4. Envisaging the Ideal Planet
 5. The Murders of the Young Ones
 6. The Empire of Mind
 7. Descarte’s Wrath
 8. Broad Daylight Misanthropy
 9. The Return to Nothingness

Line-up:

 • Kotzak – Vocals
 • Dim – Guitars, Bass
 • Haris – Synths, Additional vocals
 • Theoharis – Guitars
 • S.A. Akis (R.I.P.) – Drums

Links: