Toxpack – Kämpfer

Toxpack is mogelijk niet bekend en valt ook wat naast het metalspectrum. Een paar jaar geleden tekende deze Duitse band ten tijde van de achtste langspeler bij keurmerk Napalm Records en op die manier belandt het strijdwerk van deze heren ook bij ons in de bus. Nummers die allen om en bij de drie minuten tellen en waarbij het van meet af aan duidelijk is. Toxpack is nog steeds erg trouw aan zijn punkstempel.

Een metalfan gaat dit misschien wat zwaar te verteren vinden, al moet ook gezegd worden dat deze Duitsers anno 2019 stevig uit het rock- en zelfs het metalvaatje tappen. Dat gebeurt met melodische riffs die hier en daar even wat Iron Maiden-tintjes bevatten, maar over het algemeen is dit zwierige punkrock die enerzijds niet veel verrassingen bevat, maar anderzijds ook heel wat catchiness meedraagt met nog steeds een zekere Oi!-punkgeest. Met het oerduitse stemgeluid van deze zanger erbij zal dit naar mijn gevoel ook nooit of nimmer écht rijmen met metal en blijft Toxpack er eentje waarbij het vocale een twistpunt zal blijven. Muzikaal is het echt wel prima in orde, met naast de melodische riffs ook heel wat technische passages waaruit blijkt dat deze gitaristen best wel hun mannetje kunnen staan.

Fijn als verfrissend punktussendoortje, maar misschien glipt Toxpack toch wat tussen de mazen van het net. Niet agressief genoeg voor punkfans, te melodische en Duits voor de doordeweekse metalfan. Napalm Records zal ongetwijfeld mikken op de Duitse moederscene, maar het is een behoorlijke gok voor de internationale markt. De zwierige melodische stukken kunnen er zeker in bij mij en de logge stem van Daniel Schulz ligt me wel, maar dit blijft erg nationaal klinken.

Score:

70/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

 1. Proelium
 2. An der Zeit
 3. Setz die Segel
 4. Kämpfer
 5. Arschloch
 6. Liebe ist tödlich
 7. Trinkteufel (Herzlich Willkommen)
 8. Oben
 9. Unten
 10. Die letzte Bastion
 11. Wir sagen Danke
 12. All deine Sorgen
 13. Auf unser Wohl
 14. Hauptsache es geht uns gut
 15. Jeder kann ein König sein
 16. Staub und Dreck

Line-up:

 • Daniel Schulz – zang
 • Thomas Rademacher – Gitaar
 • Erik Henning – Gitaar
 • Stephan Zebisch – Bas
 • Oliver von Prondzinsky – Drums

Links: