Towards Darkness – Tetrad

Derde langspeler voor het Canadese treurorkest Towards Darkness, destijds begonnen als The Mass, dat via Solitude Productions het daglicht ziet. Solitude Productions is één van de referenties in het funeraldoomgenre en bij uitbreiding ook het ganse doomspectrum. Voor zover ik weet kwamen deze Noord-Amerikanen nog niet aan bod op Zware Metalen. Solitude Productions wel, talrijk, onder andere met Fvneral Fvkk. Tetrad staat voor “groep van vier”, maar heeft nog een pak andere betekenissen. welke hier bedoeld wordt is mij niet echt duidelijk.


Towards Darkness heeft het einde voor ogen. Het einde van jarenlang afzien, het einde aan alle hoop, het einde van het leven. Zelfdestructieve patronen en een gebrek aan wilskracht, of toch maar de overmachtkaart trekken? Het doet er niet toe. Isolatie, eenzaamheid, ongeloof en onbekwaamheid. Deze heren beschrijven hoe menig medemens de weg dusdanig kwijtraakt dat er op een bepaald moment niets meer mee aan te vangen valt. Dat doet de band door het gebruik van melodische doom, aangevuld met strijkersklanken en andere synth-/keyboardgeluiden. Er is wel degelijk weerzin te voelen en te horen, niet enkel gelatenheid. Het laat zich kenmerken door relatief ruige vocalen en vrij ruw ronkende gitaren met heel veel grooves. Er wordt melding gemaakt van sludge en dat klopt ook. Zeker de stembanden van frontman Kevin Jones maken dat deze verwijzing terecht is. Ruw, rokerig, licht agressief zelfs, met een duidelijk verstaanbare uitvoering. De band zelf vernoemt een aantal andere invloeden die hun afwijking van het doomgenre zouden moeten verklaren, maar los van wat post-metal zou ik daar niet te veel achter kijken.

Met Tetrad heeft Towards Darkness een prima plaat in huis, één met een eigen gezicht, die zowel liefhebbers van pure doom met een gezond gehalte funeral in zich, als sludge-doom zou moeten kunnen bereiken en bekoren. Doe gerust een poging met het nummer Terraform. 

Score:

76/100

Label:

Solitude Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Terraform
  2. Weight of Years
  3. Forest
  4. Evolution
  5. Evolution End
  6. Structure
  7. The Void

Line-up:

  • Simon C-Bouchard – Keyboards, gitaar
  • Kevin Jones – Keel, bas, gitaar

Links: