Totengeflüster – The Faceless Divine

Een band met de naam Totengeflüster, waar zou die toch vandaan komen? Deze Duitse jongens werken sinds 2007 in de symfonische blackmetalsector. In het kader van ‘lekker gek doen’ krijgt het album deze keer een Engelstalige titel, waar de vorige twee platen een Duitstalige titel droegen. Een simpele rekensom leert ons dat dit inderdaad alweer album nummer drie is. Op de vraag: ‘Hoe willen we klinken?’ antwoordde het kwintet volmondig: ‘Zoals Setherial!’. Zo gezegd, zo gedaan.

Gladde furieuze symfonische black metal valt te beluisteren, waarbij Limbonic Art en Obtained Enslavement nooit ver weg zijn. Het album is consistent maar weet ook te verrassen met interessante passages en dynamiekverschillen. Zo zorgt de band ervoor dat de luisteraar, tussen het standaardwerk door, zo nu en dan een klein cadeautje krijgt. Het is keyboardgedreven muziek waarbij je veel ratelende doublebassdrums op klinische wijze voorbij hoort gaan, maar waar ook tijd is voor afwisseling. Drummer Frostbitten komt uit de deathmetalhoek en dit heeft een sterke invloed op de wijze waarop hier gespeeld wordt.

Opener On Carrion Wings laat dit gelijk horen. Technisch drumspel en blastbeats wisselen elkaar af, waarbij de drummer vrij zacht op zijn kit mept, en snelheid voorop staat. De gitaarsolo die wordt weggegeven is technisch gezien niet heel spannend, maar houdt het nummer interessant. The Hollow Wanderer biedt gothische simpele keyboardtonen en wat rustiger thrashy drumwerk. De songwriting is simpel maar de individuele bijdragen van de muzikanten zorgen ervoor dat dit de muziek niet op een negatieve manier beïnvloedt. Integendeel, hierdoor is de muziek juist goed te beluisteren zonder in verwarring gebracht te worden. De vocalist klinkt als een boze hippie die zich door de nummers heen schreeuwt, hoest en kreunt. Vermin klinkt alsof het zojuist de haven binnengeloodst is vanuit Finland. Epiek viert hoogtij met een keyboardintermezzo en een golvende dynamiek. In het tragere Reise eines verlorenen Geistes wordt eenvoudige muziek ten gehore gebracht, maar de overgangen zijn sterk en strak uitgevoerd. Ook hier hoor je weer die sterke dynamiekwissels, die dit type muziek nodig heeft.

Een vrij commercieel symfonisch blackmetalgeluid, waarbij deze uitstekende muzikanten als band een goede prestatie neerzetten. De band balanceert op het randje van fake en kinderachtig, maar gaat die grens met dit album niet over. Een album dat eigenlijk beter was dan verwacht. Op dit doordachte album staan echt geen slechte nummers. Totengeflüster geeft koude muziek, voor koude dagen. Doe er uw voordeel mee.

Score:

80/100

Label:

Black Lion Records, 2019

Tracklisting:

1. The Arrival of the Withered
2. On Carrion Wings
3. The Hollow Wanderer (Cursed)
4. The Hunt
5. Affliction
6. Extinct Paradise
7. Grans Us Thy Blessing
8. Vermin
9. Reise eines verlorenen Geistes
10. Requiem
11. Entflamme mich
12. The Hollow Wanderer (Satin version)

Line-Up:

  • TOTLEBEN – Gitaar
  • NARBENGRUND NIHILIS – Vocalen
  • EGREGOR – Gitaar
  • TEUFESKALD – Basgitaar
  • FROSTBITTEN – Drums

Links: