Torena – Evil Eyez

Tijdens een avondje YouTube wil je wel eens onverwachts op wat moois stuiten. Zo kreeg ik onlangs een live opname van het Californische Torena aangereikt door het algoritme. Het viertal is sinds drie jaar actief, nam al een album genaamd Cerebellum Prison op en komt nu met een vervolg in de vorm van Evil Eyez. De EP komt uit via het label Daze en telt vijf nummers. Zo mooi als het artwork is, zo gaaf is de muziek.

Want waarom een review die ik nota bene zelf inbreng op Zware Metalen? Omdat ik na het zien en horen van dat concert, maar nog meer na het beluisteren van dit schijfje, helemaal fan ben. U moet weten: hardcore en metalcore knallen hier iedere dag uit de boxen, maar Torena weet écht te verrassen en dat is best bijzonder te noemen. Hardcore met een metallic rand, regelmatig wat thrashy invalshoeken en lekkere breakdowns die niet voor de hand liggen. Het rauwe stemgeluid van zanger Julian Urias past perfect bij de combinatie van stijlen en het swingende drumwerk klinkt verdomd aanstekelijk en groovy. Wat écht de dealmaker bij deze band is, zijn de zeer smakelijke gitaarriffs die iedere liefhebber van de eerdergenoemde stijlen zal waarderen. Soms janken de snaren lekker terwijl op andere momenten de hooks messcherp en bepalend zijn voor het geluid.

Zwakke broeders zijn er op deze EP niet te vinden. De refreinen en breakdowns van Bleed en Stand Your Ground beklijven als de beste en doen regelmatig denken aan een band zoals All Out War. Ook de dreigende gitaarriffs van het kort maar krachtige I’m Still Here doen het bovengemiddeld goed. Hoewel Trigger als afsluiter oerdegelijk is, is het toch echt Slave No More dat mijn favoriet is. Het is niet vreemd dat Torena al mocht openen voor onder andere Knocked Loose en Sunami. Evil Eyez klinkt ruig en bevat geen fratsen, maar louter vette muziek. Deze EP komt hoog in mijn jaarlijst. Check it out!

Label:

Daze, 2023

Tracklisting:

  1. Bleed
  2. Stand Your Ground
  3. I’m Still Here
  4. Slave No More
  5. Trigger

Line-up:

  • Julien Urias – Zang
  • Dante Denoms – Gitaar
  • Mika Ryan – Basgitaar
  • David Stalsworth – Drums

Links: