Sunami – Sunami

Sunami heeft een bijzonder verhaal: vier muzikanten uit Bay-Area besluiten puur voor de lol om een band te beginnen met als doel, zo lomp mogelijke muziek schrijven. De voedingsbodem was al akelig vruchtbaar met een voorliefde voor beatdown hardcore en death metal. Binnen no-time pikte liefhebbers de demo Demonstration uit 2019 op waarmee een ware hype een feit werd. De band vernam kennis van de ontwikkelingen, maar deed geen enkele moeite om er vruchten van te plukken. Veel informatie rondom het gezelschap was er niet te vinden, maar door alle positieve reacties besloot Sunami -net vóór COVID-19- toch maar te zwichten en te doen wat eigenlijk maar één keer de bedoeling was: een concert (in eigen stad) geven. De video daarvan, geschoten in een studentenhuis tijdens Halloween, is inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken maar live doorpakken kon men helaas niet om redenen die we allemaal hebben ervaren.

Een jaar en waarschijnlijk veel overdenkingen later, besluit het viertal om toch maar eens te kijken hoe de marktpositie is en laat weer van zich horen met vier nieuwe, ultralompe nummers. Vanaf dat moment is er geen weg terug en kunnen alle fans niet wachten tot het geweld wederom live zijn uitweg kan vinden. Triple-B Records lijft Sunami in en na een split met Gulch, verschijnt nu dan het officiële debuut. Op deze zelfgetitelde plaat vinden we acht nummers terug waarvan Contempt Of Cop en Six opnieuw zijn opgenomen aangezien deze eerder op promo’s te vinden waren. De eerstgenoemde mogen we zowat als klassieker benoemen, maar ook al het overig materiaal is weer snoeihard, moeilijk lomp en bovengemiddeld goed. In slechts zeventien minuten beukt men het snot voor je ogen en zorgt Sunami alleen al op plaat dat je geheid aanspraak moet maken op de inboedelverzekering van je huis. De sleurende, stroperige gitaarriffs van Mike Durt -die overigens alle muziek schrijft- hadden even goed uit de instrumenten bij Dying Fetus of Suffocation kunnen komen, ware het niet dat Benny als drummer gemaakt is voor beatdown hardcore en met zijn fijne ritmiek de balans recht trekt. Zet de eerste demonummers van deze band op, vergelijk ze met dit werk en hoor de geweldige progressie van de slagwerker.

Ook vocalist Josef is beter en stabieler gaan zingen en alles bij elkaar genomen, levert dat weer een brutale pot met herkenbaar moshgeweld op. Dirty Work valt op door de gave tempowisselingen en moddervette basloopjes, terwijl opener Y.S.A.BNo Heart en het hakkende Think About It echte ‘no-brainers’ zijn waarbij iedere liefhebber van dit muzikaal geweld acuut een waas voor zijn ogen krijgt. De kiezelharde breakdowns en moshparts liggen voor het oprapen en hoewel deze geen moment onvoorspelbaar klinken, ben je meteen om door de perfecte uitvoering. Zoals een kind zich ziek kan eten aan suikerspinnen, zeg maar. Hoewel Sunami ooit als grap begon mogen we inmiddels wel spreken over een blijvertje. Wanneer de verwachtingen laag liggen, komen de mooiste resultaten naar boven. Dit album is daar onmiskenbaar het resultaat van. Sunami style biittcchh!!

Score:

85/100

Label:

Triple-B Records, 2023

Tracklisting:

 1. Y.S.A.B.
 2. Dirty Work
 3. 10 Toes Down
 4. No Heart
 5. Six
 6. Think About It
 7. Contempt Of Cop
 8. Defraud

Line-up:

 • Josef – Zang
 • Mike – Gitaar
 • Theo – Basgitaar
 • Benny – Drums

Links: