Tor Marrock – The Concept Of Self

Dark gothic metal. Een band die meent nog iets toe te voegen aan dit toch wel volledig oververzadigde genre. Nu is de term “gothic” inmiddels voor zoveel interpretaties vatbaar dat de gemiddelde luisteraar het spoor totaal bijster is. Iets met hokjes denken enzo. Maar de redding is nabij en komt nota bene uit Wales. Hier is Tor Marrock!

Ik had nog nooit van Tor Marrock gehoord, maar nadere verdieping leert mij dat The Concept Of Self het derde album van de band is. Het eerste album had de pretentieuze naam A Gothic Romance, dus ik ben erg benieuwd wat ik van dit album kan en mag verwachten.

Het antwoord blijft niet lang achterwege als ik met de eerste twee nummers aanvang. The Belonging en Sacrifice The Flesh zijn mysterieuze nummers met een typische stoffige jaren ’90-productie zoals iedere liefhebber dat graag wil horen. Qua gitaarwerk is Paradise Lost altijd dichtbij. De vocale inbreng bestaat uit een hese grunt, soms voorzien van galm, en gefluister. Enkel het nummer Let’s Make Love In The Dark is voorzien van een goed passende vrouwenstem. Het betreft een gastbijdrage van Liv Free. Een duet met zanger Tor wat je zeker gehoord moet hebben als gothic met een erotiserende onderlaag je ding is.

Tijdens Sultress horen we dat ze ook wat harder kunnen spelen. De dark gothic metal laat men even tijdelijk achterwege om op dit nummer een deathmetalachtige speelstijl te etaleren. In eerste instantie gaat Summer in Italy op dezelfde wijze verder. Het is met een “spoken word” en een tempo versnelling wat abrupt ten einde. De afsluiter is de titeltrack, ingeleid met gefluister, vervolgens dubbele basdrums en een aantal vreemde tempowisselingen. Het geheel is voorzien van deprimerend gefluister en de inmiddels goed herkenbare hese grunt. Voor zover ik het kan ontcijferen is de thematiek net zo divers als de muziek zelf. Daarmee bedoel ik dat het van heksen tot introspectieve zelf observatie gaat.

Om dit album te kunnen waarderen moet je zeker over een “open mindset” beschikken. Wat mij betreft is het zeker meer dan alleen dark gothic metal wat Tor Marrock hier laat horen. Dat heeft als nadeel dat een rode draad ver te zoeken is. Maakt dat van The Concept Of Self een slecht album? Geenszins, maar misschien voor de gemiddelde gothic liefhebber te uitdagend. Tussen het echte black/deathgeweld is dit een heerlijk album op de momenten dat je neigt naar een mysterieus album met gothic invloeden voorzien van een jaren negentig productie. Luistertips: het eerder genoemde Let’s Make Love In The Dark en The Dark In Your Eyes. Dansen in plaats van headbangen is bij deze geoorloofd!

Score:

 

75/100

Label:

Black Vulture Records, 2018

Tracklisting:

 1. The Belonging
 2. Sacrifice The Flesh
 3. Angel (The Second Beast)
 4. Let’s Make Love In The Dark
 5. The Dark In Your Eyes
 6. Sultress
 7. Summer In Italy
 8. The Concept Of Self

Line-up:

 • Tor Marrock – Gitaar, zang
 • Dio Davies – Drums
 • Dean Vaughan – Bas
 • Liv Free – gastvocalen op “Let’s Make Love In The Dark”

Links: