Tombs – Monarchy of Shadows

Het Amerikaanse Tombs komt op het oog met de vijfde langspeler, maar dit 35 minuten durende schijfje, getiteld Monarchy of Shadows, staat als een EP in de boeken. De twee full lengths uit 2014 (Savage Gold) en 2017 (The Grand Annihilation) bevielen me redelijk goed en wat opvalt is dat de band niet alleen van label in geswitcht, maar ook van stijl. Bandleider Mike Hill heeft in 2018 de overige bandleden eruit gebonjourd en deze EP is de eerste met de nieuwe bezetting.

Waar op de oudere werken een flinke dosis death metal door de blackmetalbasis ging, is dat nu een stuk minder. In een nummer als Necro Alchemy hoor je de oude Tombs, met een dikke, logge, heavy deathriff die er even tussendoor fietst. Er flitst af en toe een referentie langs, denk aan bijvoorbeeld God Dethroned of Árstíðir Lífsins. In de resterende nummers gaat het gaspedaal veelal flink naar beneden, wel in de kenmerkende post-blackmetalmanier, dus een supersnel en fel begin, met daarna een langzamere of meer groovy passage. Tombs laat gelukkig de akoestische stukken achterwege en veegt lekker door. Het klinkt het allemaal erg fijn wat mij betreft.

In vergelijking met de oudere albums is de productie een stuk helderder en cleaner, waardoor alle instrumenten goed tot hun recht komen. Drummer Justin timmert bij een aantal bands de vullingen uit de tanden en klinkt superstrak. Gitarist Matt is een prima gitarist en vormt een goed duo met Mike Hill. Al met al een geslaagde EP die mij beter bevalt dan het vorige werk van deze band. Laat die vijfde langspeler maar komen!

Label:

Season of Mist, 2020

Tracklisting:

  1. Monarchy of Shadows
  2. Once Falls the Guillotine
  3. Necro Alchemy
  4. Man Behind the Sun
  5. The Dark Rift
  6. Path of Totality (Midnight Sun)

Line-up:

  • Mike Hill – Zang, gitaar
  • Matt Medeiros – Gitaar, zang
  • Drew Murphy – Bas, zang
  • Justin Spaeth – Drums

Links: