Tombs – Ex Oblivion

Als er ooit een muzikaal tussendoortje was, dan is deze nieuwe EP van Tombs het wel. In het promoverhaal van meer dan vier pagina’s wordt zelfs geen enkel woord gewijd aan de release zelf! Nou vooruit, de tracklist is opgenomen, maar dat was het dan wel. Bovendien wordt het werkje alleen digitaal uitgebracht. Maar een tussendoortje kan op zijn tijd natuurlijk prima smaken, dus toch maar snel op die afspeelknop gedrukt.

Ex Oblivion opent met wat we met een beetje strenge blik de enige nieuwe Tombs-track kunnen noemen: Ex Oblivion zelve. Je kunt er al kennis van hebben genomen, want de clip is al een tijdje uit. Het blijkt een nummer dat prima aansluit bij de laatste, donkere plaat Under Sullen Skies. Stevig ‘chuggende’ gitaren en slaande bas openen het bal voordat midtempo drums en zwevende black leads zich ellebogend naar voren werken om het geluid te bepalen. In de spraakzang horen we ook de wave-invloeden weer. Ze worden bij tijd en wijle verscheurd door kwaadwillende blackvocalen. Zo slaagt Tombs er opnieuw in de naargeestige sfeer neer te zetten die we zo langzamerhand bijna kenmerkend durven te noemen.

Mentaal roepen we “meer van dat!” (hardop zou vast wat verbaasde blikken geven), maar dat gaat niet gebeuren. Na de titeltrack gaan de zwartkijkers van Tombs namelijk zowaar wat lol maken middels een tweetal covers. Killed By Death van Motörhead wordt benaderd met de liefde en eerbied van de echte fan en tegelijkertijd in het eigen wat zwaardere geluid gespeeld. Er wordt naar hartenlust gesoleerd door gastgitarist Dan Higgins en de zang is lekker baldadig. Zeker leuk om te horen, maar of het echt iets toevoegt aan de rits van Motörhead-covers – recent kwam er weer een Motörhead-eerbetoon uit met 29 covers – laten we ietwat in het midden. Commit Suicide van GG Allin raast er aan een aanmerkelijk hoger tempo vandoor en overtuigt als oldschoolblackmetalnummer, juist door dit tempo en de woeste zang, nog net een tandje meer.

Vervolgens is er nog even een herwerkte “RKGD Audio Remix”-versie van Sombre Ruin van het laatste album en een industriële soundscape gemaakt met Dwid Hellion (Integrity) en klaar is spreekwoordelijke Kees. Beiden duiken diep de elektronische krochten in en zullen dus niet voor iedere metalliefhebber van waarde zijn. Op de nieuwe versie van Sombre Ruin wordt de orkestratie verzorgd door geluiden die doen denken aan het gehuil van zielen die hun weg onherroepelijk zijn verloren en dwalen in een verlangen naar iets dat niet meer zal komen: verlossing. De wisselende elektro-ritmes en piepjes die daarover heen gelegd worden verzorgen nog wat ruimte om te ademen te midden van de verstikkende sfeer. Die hoop kun je gevoeglijk loslaten wanneer Hellion (mede) achter de knoppen plaatsneemt voor het minimalisme van Murder Legendre.   

Ach en toch hebben we ons vermaakt en Tombs zelf zo te horen – in ieder geval bij vlagen – ook!

Label:

Season of Mist, 2022

Tracklisting:

  1. Ex Oblivion
  2. Killed by Death
  3. Commit Suicide
  4. Sombre Ruins Nothing Remains (RKGD Audio Remix)
  5. Murder Legendre

Line-up:

  • Mike Hill – Gitaar, vocalen
  • Justin Spaeth – Drums
  • Drew Murphy – Basgitaar, vocalen

Links: