Todd La Torre – Rejoice In The Suffering

Todd La Torre is vooral bekend als vervanger van Geoff Tate bij Queensrÿche. Eerder was de zanger al actief bij Crimson Glory. Wat mogelijk minder bekend is, is dat La Torre van oorsprong een drummer is. Dit multitalent heeft nu een album uitgebracht onder zijn eigen naam met de titel Rejoice The Suffering waarbij La Torre zowel de zang als de drums voor zijn rekening neemt, iets wat hij overigens bij het laatste Queensryche-album ook al deed.

Vanaf de eerste noten van het nummer Dogmata is duidelijk dat La Torre het over een andere boeg gooit dan dat we verwachten. Veel steviger, rauwer en thrashier dan zijn werk bij Queensrÿche. De laatste albums van Metal Church zijn een goede graadmeter om een vergelijking te maken qua stijl. Niet dat La Torre zich op dit album gebonden voelt aan één enkele muziekstijl. Zo kun je op een van de bonus nummers, One by One, zelfs enige deathmetalinvloeden horen.

Rejoice In The Suffering is vooral een album waarop La Torre laat horen een veelzijdig zanger te zijn. Zo klinkt hij het ene moment als de bekende vervanger van Geoff Tate terwijl je op een volgend nummer denkt dat je naar een kruising van Bruce Dickinson en Chris Jericho zit te luisteren. Nou zijn dat over het algemeen allemaal zangers die in de hogere regionen zingen, maar La Torre laat ook horen omlaag te kunnen met zijn stem. Dit zorgt voor een heerlijke afwisseling.

Crossroads To Insanity is een wat rustiger nummer, bijna balladeachtig, maar doet erg denken aan de Queensrÿche klassieker Roads To Madness. Zo zou je hier en daar nog wel enkele lijntjes naar die werkgever van La Torre kunnen leggen. Apology, met haar wat duistere geluid, zou bijvoorbeeld niet misstaan op Promised Land. Los van al die, al dan niet bewuste, referenties naar ouder Queensrÿche-werk is er meer dan genoeg te ontdekken op Rejoice In The Suffering.

Todd La Torre laat op Rejoice In The Suffering horen wat er miste op het laatste Queensrÿche album. Met bonusnummers erbij is het bijna één uur lang geniet geblazen. Muzikaal ligt het op de rand van thrash en heavy metal waarbij de weegschaal voor mij net iets meer naar de eerste beweegt. Maar wat voor labeltje je ook aan de muziek plakt, Todd La Torre heeft met Rejoice In The Suffering zijn visitekaartje afgegeven. Er moeten al hele goede albums uitkomen dit jaar, wilt dit niet in mijn jaarlijst gaan eindigen.

Score:

90/100

Label:

Rat Pak Records, 2021

Tracklisting:

 1. Dogmata
 2. Pretenders
 3. Hellbound and Down
 4. Darkened Majesty
 5. Crossroads to Insanity
 6. Critical Cynic
 7. Rejoice in the Suffering
 8. Vexed
 9. Vanguards of the Dawn Wall
 10. Apology
 11. Fractured (Bonus Track)
 12. Set it Off (Bonus Track)
 13. One by One (Bonus Track)

Line-up:

 • Todd La Torre – Zang, drums
 • Craig Blackwell – Gitaar, basgitaar, toetsen

Links: