Queensrÿche – The Verdict

Hoewel ik goed te spreken was over Condition Hüman, het vorige album van Queensrÿche, moet ik bekennen dat ik er weinig meer naar omgekeken heb nadat ik het album zo’n vier jaar geleden heb besproken. Ondanks dat ben ik toch wel nieuwsgierig naar The Verdict en dat komt vooral door de singles Man the Machine en Dark Reverie. Zou Queensrÿche het ontbreken van weer één van de oudgedienden, Scott Rockenfeld, kunnen opvangen en een sterk album kunnen afleveren?

Aan de hand van de singles kon al worden opgemaakt dat de band op The Verdict de wat duistere sound van het vorige album zou doorzetten. Albumopener Blood of the Levant bevestigt dat vermoeden. Het is een lekker up-tempo nummer dat ideaal is om een album mee te openen en je in de juiste stemming krijgt voor de rest van de songs. Man the Machine trekt dat gevoel nog even door en dan komen we bij het nummer Light-Years. Hier gaat het tempo omlaag en ik kan alvast verklappen dat The Verdict dat niet meer te boven komt.

We treffen met Dark Reverie nog wel een nummer dat zeker het benoemen waard is, maar het kostte een tijdje voordat de klasse van dat nummer tot mij doordrong. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik hiermee aan moest. Telkens als het een bepaalde richting op leek te gaan, gebeurde juist iets anders en leek het nummer te verzanden in een herhaling van zetten. Ik durf het nummer nu wel in het rijtje klassieke ballads van Queensrÿche te zetten, naast nummers als Silent Lucidity, Chasing Blue Skies en Bridge.

Ik heb The Verdict meerdere malen beluisterd, maar de klasse die Dark Reverie bevat, heb ik helaas niet terug kunnen vinden in de overige composities. Mijn oordeel is dan ook dat ik tijdens dit album vooral enkele duistere mijmeringen had over vroegere tijden. Tijden dat Queensrÿche nog albums afleverde waarop echt iets gebeurde. Gelukkig speelt de band live al die klassiekers nog, want deze zomer staan ze, onder andere, op metalfestival Into The Grave in Leeuwarden op 10 augustus.

Score:

70/100

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Blood of the Levant
 2. Man the Machine
 3. Light-Years
 4. Inside Out
 5. Propaganda Fashion
 6. Dark Reverie
 7. Bent
 8. Inner Unrest
 9. Launder the Conscience
 10. Portrait

Line-up:

 • Todd La Torre – Zang, drums
 • Michael Wilton – Gitaar
 • Parker Lundgren – Gitaar
 • Eddie Jackson – Bas

Links: