To Kill Achilles – Recovery

Op elf augustus jongstleden kwam het nieuwe album uit van de Schotten van To Kill Achilles. De plaat kreeg de titel Recovery mee. Deze kerels, afkomstig uit Dundee, spelen inderdaad alternatieve rock/metalcore doch met een melodische rand, een erg gevoelige insteek met cleane vocalen en obligate snuifjes elektro. Het eigen gezicht zit hem in de combinatie van de ruwere vocalen met een hardcore rand en de propere keelklanken, doch ook de gitaren maken niet al te complexe oefeningen. Iets wat bij hun labelgenoten (de heren zitten immers op het vooraanstaande Duitse Arising Empire label) Imminence, Landmvrks of Novelists FR vaak toch anders is.

Ik had nog niet eerder kennisgemaakt met de bruutheid van deze Schotten, die hun gevoelige teksten en boodschappen maar al te graag in een korzelig en robuust jasje steken. De eerste kennismaking kwam er eerder toevallig. Het was de onderstaande single No Love Is A Crime die toch indruk maakte. De combinatie van de brute zang van de heer Tindal en de heldere lijnen van drummer Baz happen behoorlijk lekker weg.


Als je je wat tracht te verdiepen in deze alternatieve rock/metalcoreformatie dan leer en lees je dat de heren een sterke connectie hebben als band en met deze nieuwe plaat, vandaar ook te titel Recovery, willen duidelijk maken dat het leven niet alleen pijn doet maar dat er ook herstel mogelijk is, dat het goed kan komen en dat er toch ergens altijd wel een sprankeltje hoop te vinden valt. Nummers als Blue, Living In A Memory en Fifteen Years vermengen de klassieke ingrediënten van dit extreme subgenre met eigen inzichten en belevingen.

Afsluiten doen de heren met het titelnummer Recovery. To Kill Achilles eindigt met wat men een kleine verrassing mag noemen. Het implementeert op de agressieve basispartij een saxofoon. Een instrument dat het hem hier ook wel doet. Helemaal eindigen doen ze met een akoestische gitaar- en zangpartij die wel lijkt opgenomen te zijn in een wat stoffig repetitielokaal. Op het einde van Fifteen Years lieten ze iets gelijkaardigs horen. Het kleurt het geheel zoals het hoort. Het schildert het schilderij zoals de band het wil.

Dit Recovery van de Schotten van To Kill Achilles is een brutale maar tegelijk emotionele plaat geworden. Daartegenover staat dat de plaat ook een boodschap van hoop in zich draagt. Het muzikale vakmanschap is aanwezig om van deze band een blijver te maken.

Score:

80/100

Label:

Arising Empire , 2023

Tracklisting:

 1. …and I’m an Addict
 2. Chemical Counterpart
 3. When The Lights Go Off
 4. Blue
 5. Living In A Memory
 6. Fifteen Years
 7. No Love Is A Crime
 8. Rats
 9. Ghost Town
 10. The Cave
 11. Recovery

Line-up:

 • Tindal – Zang
 • Larry – Gitaar
 • Sharpie – Gitaar
 • Tippett – Bas
 • Baz – Drum

Links: