Times Of Grace – Songs Of Loss And Separation

Man man man, het was me toch een hele poos wachten. En dan eindelijk, als een donderslag bij heilige hemel, komt er toch plots een nieuwe plaat en dit ruim tien jaar na de vorige die de titel, The Hymn Of A Broken Man, meekreeg. Deze Songs Of Loss And Separation heeft dus erg lang op zich laten wachten. Welke band? Times Of Grace natuurlijk! De band van Adam Dutkiewicz en Jesse Leach, die we ook kennen van Killswitch Engage. Dit Times Of Grace gooit het over een iets andere boeg. Een boeg die minder agressief is doch even gevoelig of zo niet, nog wat gevoeliger kan genoemd worden betreffende de tekstuele thematiek. En dan weten we dat het gaat over alle miserie van de wereld die een mens over zich kan uitgeregend krijgen.

En hoe open je een plaat? Met een krachtig beukend nummer alsof de golven opensplijten tegen de kliffen of een gevoelig nummer dat rustig open kabbelt? De heren kiezen voor deze tweede optie. The Burden Of Belief is een ongelooflijk sterke opener en dit niet in het minst omwille van de erg sterke samenzang tussen Dutkiewicz en Leach. Iets wat we natuurlijk al wisten van nummers als Hymn Of A Broken Man en zeker The Forgotten One van de vorige plaat. Dit openingsnummer kent een Southern rock-achtige rand wat het een speciaal gevoel meegeeft.

Het is ook meteen duidelijk, na dit eerste nummer, dat het productioneel erg sterk in elkaar steekt. Luister naar de balans tussen de instrumenten met vooral een heerlijke bas- en drumsound. Alsof water en rotsen continu in interactie gaan. Ook de toevoeging van drummer Dan Gluszak aan de line-up is een sterke zet. Zijn virielere spel, dat ook wel de nodige hoeken en kanten kent, is een ideale keuze.

Als we verder spoelen komen we een golvend nummer als Mend You tegen waarbij de kracht ligt in de sterke melodie. Met Rescue wordt er voor het eerst een brutaler nummer neergezet dat zijn links met Killswitch Engage wel kent. Pakkend refrein en dito leadlijn. Iets wat later op het album nog eens wordt overgedaan met een nummer als Medusa.

Zitten er parels verstopt in het ondiepe water? Zonder te verklappen waar ze allemaal zitten, komen we uit bij een nummer als Far From Heavenless dat door zijn gitaar- en drumdynamieken het karakter heeft van een ronddrijvend vlot dat plotsklaps stevig wordt vastgenomen door de vocalenstroming om uiteindelijk het strand op gespoeld te worden. Ligt daar de redding? Nog een parel gevonden? Jawel, Cold. Een rustig nummer, een nummer dat vooral golft op een magistraal gitaarthema en de warme stem van Dutkiewicz, kippenvel.

Bleed Me lijkt op een hulpkreet van iemand die toch op één of andere manier van het vlot gevallen is en maar net gered kan worden door de uitstekende hand van ons drietal. Ook dit nummer toont aan dat de samenzang en de krachtige riffstructuren de sterkste punten zijn van Times Of Grace. Luister hoe de melodie zachtjes blijft verder golven. En of het nog niet genoeg is, neemt de stroming van het leven, je wel mee naar alle kanten, ook diegene die je niet wil. Of zijn je schouders niet sterk genoeg om al de tegenslagen te dragen? Nochtans met de nodige, krachtige vocale ondersteuning van het duo Dutkiewicz – Leach zou dit toch moeten lukken denk ik dan.

Sterke plaat! Weliswaar met meer gevoel, meer sentiment en meer fijnmazigheid gebracht  dan zijn voorganger. Voor zij die de vorige plaat nog niet beluisterd hebben, dit is het moment. Voor zij die dit al wel deden, is dit album Songs Of Loss And Separation een eerder logische opvolger. Hopelijk moeten we niet nog eens tien jaar wachten op een volgende plaat.

Score:

90/100

Label:

Wicked Good Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Burden Of Belief
 2. Mend You
 3. Rescue
 4. Far From Heavenless
 5. Bleed Me
 6. Medusa
 7. Currents
 8. To Carry The Weight
 9. Cold
 10. Forever

Line-up:

 • Adam Dutkiewicz – Zang, gitaar, basgitaar
 • Jesse Leach – Zang
 • Dan Gluszak – Drums

Links: