Tiat5 – Contrast

Tiat5 – Contrast

Tiat5 is een Italiaanse band die onder de naam Soul Grind op Elegy Records reeds 2 albums uitgebracht heeft. Op het 2e album veranderde de muzikale koers van de band al dusdanig dat na enige tijd besloten werd onder de naam Tiat5 verder te gaan. De band bestaat al sinds 1997, in diverse bezettingen.

Voor me ligt een CD-R in een zw-geprint hoesje. Contrast, de 1ste full-length van Tiat5 die de band onder die naam in eigen beheer uitgebracht heeft. Ik moet bekennen dat ik lichtelijk teleurgesteld ben door de amateuristische presentatie van de band die toch al zo’n 7 jaar bezig is.

De band omschrijft haar stijl als “Swedish style, melodic, groovy, modern..” Een beschrijving waar ik me redelijk in kan vinden. In de 9 gevariëerde tracks hoor ik talloze invloeden terug. Bij vlagen doen de riffs me aan het technische, open spel van de Nederlandse legende Creepmime denken.

Ook het technische, groovende van Dillinger Escape Plan en Meshuggah is duidelijk inspirerend geweest. De agressieve screams van zanger Michele maken de nummers net allemaal wat spannender. Ik zou ik de stijl willen omschrijven als melodic death met een flinke dosis metalcore en een snuf mathcore. Erg “fris” maar wel “metal”.

De productie is zondermeer goed. Erg sterk vind ik ook dat de band ondanks de grote variatie in de tracks toch duidelijk een eigen stijl heeft. Enige minpunt vind ik de cleane zang die hier en daar opduikt. Vals gezongen Engels met Italiaans accent, dat kan echt niet.. Maar, ik kijk uit naar een volgende release van deze heren!

Tracklist

 1. Faceless
 2. Strychnine
 3. Alma Perdida
 4. 40 times
 5. Ultraviolent
 6. Sterile.Anaemic.Loved
 7. I am God
 8. Black Erotika
 9. Wild Boys
Tiat 5 - Contrast

Line-up

 • Michele Nocentini – zang
 • Gabriele Nardini – gitaar
 • Marco Giovannetti – gitaar
 • Mirko Serra – bas
 • Luca Marsili – drums

Links