Thymele – Echoes Of Tragedy

Thymele is een nieuwe band. Het is een Nederlands – Portugees duo dat melodische death metal brengt met een symfonische boventoon. Dit Echoes Of Tragedy is het eerste wat we van dit duo te horen krijgen. Het is een EP geworden met vier nummers en wordt in eigen beheer uitgebracht. Het spreekt voor zich dat in deze niche van de extreme metal al heel wat bands gepasseerd zijn. Bands die brute passages afwisselen met eerder dromerige door synth en keyboard – gedragen thema’s om het vervolgens af te kruiden met flitsend soleerwerk en cleane zangpartijen. Thymele zit voor mij in het straatje van Soilwork en zijn afkooksels. Niet dat dit Thymele zo maar een slap afkooksel is geworden, daarvoor zit er net te veel eigen kruiding in.

Echoes Of Tragedy maar ook Rain laten ons kennismaken met de muzikale kunde van dit duo. Eerder stereotype ritmepartijen worden voorzien van een goed verstaanbare grunt, eerder (te?) fragiele cleane zanglijnen en opzwepende drum’s. Het voelt niet boosaardig of agressief aan en dat is net een beetje het minpunt van deze EP. Alles wordt puik gebracht, de productie is goed maar net te klinisch en koud wat resulteert in te weinig kracht en agressie.

Redemption start wat spacy, in dit nummer valt het wel op dat de cleane lijnen toch te fragiel, te voorzichtig en te weinig krachtig zijn. Het afsluitende The Darkest Day, dat ruim tien minuten van je aandacht vraagt, wordt vooral gedragen door verhalende en vertellende keyboardlijnen. Het wordt echter al snel een beetje te veel van het goede, zeker wanneer de onderliggende gitaarlijnen te weinig bijbrengen.

Degelijk plaatje soms wel wat te braaf en zoet. Het mag voor een volgend, volledig album wat agressiever en smeriger allemaal. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat de heren hier net bewust niet voor kiezen. Eindconclusie is dat het op heden toch allemaal wat te dunnetjes is op dit moment.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Eternal Shadow
  2. Rain
  3. Redemption
  4. The Darkest Day

Line-up:

  • Gerrit Dries – Zang
  • Nuno Filipe – Alle instrumenten

Link: