Thy Worshiper – Bajki O Staruchu

Een verzameling van sprookjes, vertelsels gebaseerd op het leven van een Oude Man. Dat is het geheel achter de teksten, of noem het, het centrale thema, op de achtste en nieuwste plaat van Thy Worshiper. Een band die oorspronkelijk nog in Polen het levenslicht zag maar nu hun pagan/folk – geïnspireerde black metal over de wereld uitspreidt via de Ierse hoofdstad Dublin. Het Poolse Pagan Records is dan wel weer bereid gevonden deze plaat uit te brengen. De plaat kreeg de titel Bajki O Staruchu mee. Vrij vertaald: sprookjes over een oude man, maar dat schreef ik al.

Deze band bestaat uit een heel arsenaal aan leden die vaak meer dan één instrument kunnen hanteren. Binnen de gelederen tref ik onder andere Marcin Pazera aan. Deze heer zouden we moeten kennen van zijn handen- en voetenwerk in de band Jarun.

De plaat start met wat ritualistische, folky geluiden en gezangen, alvorens vrij snel door een krachtig gitaarthema, eerder brutaal, de sfeer wordt wegrukt. Gelukkig wordt die beginsfeer doorheen het nummer Straszno Tu nu en dan weer wat opgepikt. Dan weer door bevreemdende vrouwenzang, dan weer door een percussietapijt. Bijzonder boeiend. Het is het teken dat Thy Worshiper van dit recept weinig of niets zal afwijken. Aniołkowi Nie Wierz is een nummer dat bijna uitsluitend drijft op de combinatie van percussie en vrouwenzang. De blackmetalelementen, middels een voorzichtig blastbeatthema en brutere zangpartijen, worden maar losmazig door het bovenstaande basistapijt geweven.

Bijzonder boeiend, dat wel, maar het kan me echter niet vasthouden. Al vanaf Cień begin ik wat af te dwalen en kan Thy Worshiper me niet helemaal meer bij de les houden. Ergens bij het begin van Gra W Kości kijk ik nog eens op. Al was het maar omdat een spookachtig arsenaal aan mannelijke en vrouwelijke vocalen in een bijzonder dynamische interactie gaan. Ook het bij momenten opzwepende O Kwiatku Na Grobie heeft die eigenaardige interacties. Op Mgła, hoe kan het ook anders, zijn de typische blackmetalelementen gelukkig wel iets prominenter aanwezig.

,

Eindconclusie: te weinig black metal voor mij en een te veel aan paganeske, folky samensmeltingen van percussie, vrouwenzang en koorachtige vocalen. Weliswaar een ideale mix voor het idee achter de plaat. De Oude Man zijn sprookjes werden alzo meer dan degelijk verteld.

Score:

70/100

Label:

Pagan Records, 2021

Tracklisting:

 1. Straszno Tu
 2. Aniołkowi Nie Wierz
 3. Cień
 4. Sen
 5. Gra W Kości
 6. O Kwiatku Na Grobie
 7. Baba Jaga
 8. Mgła

Line-up:

 • Marcin Gasiorowksi – Zang, gitaar, keyboard
 • Dariusz Kubala – Gitaar, mondharp, zang
 • Thomas Grzesik – Percussie, zang
 • Krystian Mazur – Bas, zang
 • Monika Lubas – Zang
 • Marcin Pazera – Drum

Links: