Jarun – Rok Spokojnego Słońca

Aan hun proefstuk zijn deze Polen niet toe. Jarun bestaat sinds 2008 en werd opgericht door Jacub “Zagreus” Olchawa. Sinds 2010 is deze in oorsprong éénmansband een volledige band. Jarun bracht reeds eerder drie platen uit. Deze Rok Spokojnego Słońca is de nieuwste telg. ‘Het jaar van de stille zon’ is eigenlijk ook een filmtitel, een film die werd uitgebracht in 1984 en het liefdesleven beschrijft tussen een Poolse vluchtelinge en een Amerikaans soldaat. Ik kan maar moeilijk opmaken aan de hand van de meegeleverde informatie of er enige bron van inspiratie in deze film werd gevonden door deze Poolse heren. Nochtans hebben ze goed hun best gedaan, want de teksten, oorspronkelijk in het Pools gebracht, worden mooi in het Engels vertaald aangeleverd.

Furieus wordt er geopend met het nummer ‘In Het Licht Van Januari’ van de hierboven weergegeven videoclip. Aan een razende vaart wordt een bijtend arsenaal aan koude gitaarthema’s je toegeworpen. Bijzonder intrigerend wordt het rond minuut drie wanneer er middels een folky/paganeske passage wat gas wordt teruggenomen en een bevroren route wordt blootgelegd naar een brute verzameling van riffs die worden afgetopt met een heerlijk vertellende solo. Jodły of “Vuren” maakt duidelijk dat de stembanden van de heer Mateusz “V” Kujawa meer aankunnen dan grunten en screamen. Je hoort hier heel even voorzichtig wat cleane lijnen, het zijn echter die typische ritmewisselingen uit de Poolse school en dynamieken in het drumspel die een groot deel van de aandacht trekken. Dit alles laat toch duidelijk blijken dat de muzikaal technische bagage van dit vijftal meer dan uitstekend is. De stembanden waarvan sprake hebben het ook in zich behoorlijk verhalend te klinken. Luister naar het meest complexe nummer van de plaat: het titelnummer Rok Spokojnego Słońca.

Het spookt me wat door mijn hoofd, maar met welke band zou je dit Jarun kunnen vergelijken? Als het al gewenst is natuurlijk elk en één iedere band te vergelijken met een ander … Misschien wel de Belgische band Saille? Nochtans ligt het technisch vernuft bij deze Polen toch net iets hoger en is de sfeer wat obscuurder.

Voor mij een meer dan aangename eerste kennismaking. Een klassieke blackmetalschijf zou ik deze vierde langspeler niet noemen, daarvoor zitten er te veel folky passages en experimentele kantjes in verwerkt, maar het moet gezegd: erg sterk.

Score:

75/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2021

Tracklisting:

 1. W Swiatło Stycznia
 2. Jodły
 3. Widma
 4. Bezimienna
 5. Rok Spokojnego Słońca
 6. Pierwszy Snieg

Line-up:

 • Jacub “Zagreus” Olchawa – Gitaar
 • Marcin Pazera – Drums
 • Dawid Wierzbicki – Bas
 • Krzysztof Stanisz – Gitaar
 • Mateusz “V” Kujawa – Zang

Links: