Thy Art Is Murder – Godlike

Een unieke situatie: bovengetekende had de onderstaande review klaarstaan ter publicatie, maar nog voordat het zover was, werd wereldkundig gemaakt dat zanger CJ McMahon niet langer deel uit maakte van Thy Art Is Murder wegens exorbitante uitspraken waar de overige leden van de band niet achter staan. En dat nét voordat de heren op tour gaan. Al langer rommelt het op dat vlak in de deathcoreband en dit is wellicht de druppel geweest die de emmer doet overlopen. Een ethische kwestie die ook in dit geval twee kampen oplevert (zeker onder de fans) waarbij uiteindelijk iedereen een verliezer is. Hieronder mijn bevinding van Godlike, geschreven zoals wij de promo kregen aangeleverd in de ‘oude situatie’ aangezien de vocalen van de digitale variant van het album vervangen zullen worden voor die van een nieuwe vocalist. 

Met slechts vijf volwaardige albums op zak sinds de oprichting in 2006, is de oogst wat schraal bij de Australische deathcoreband Thy Art Is Murder. Toch mogen we het gezelschap gerust één van de vaandeldragers noemen -zeker in eigen land- als het gaat over deathcore. Samen met onder andere Suicide Silence, Despised Icon en All Shall Perish laaide er destijds een golf op waar tot de dag van vandaag nog succesvol op gesurft wordt. De gruwelijk snelle, technische evolutie zal er sindsdien ongetwijfeld parten bij spelen, maar pijnlijk genoeg zijn er tegenwoordig genoeg jongere bands actief die de bovengenoemde vaandeldragers kinderlijk eenvoudig onder de mat spelen. Echt warm kreeg ik het namelijk niet van de laatste Suicide Silence bijvoorbeeld en ook Human Target uit 2019 van Thy Art Is Murder zelf klinkt mij veel te generiek, een enkele song daargelaten.

Natuurlijk checken we nieuw werk van deze hoekstenen in het genre wel altijd, want wie weet krijgen we toch een leuke verrassing voor de kiezen. Godlike mag in zekere zin wel in die categorie geplaatst worden, zeker als we het resultaat afzetten tegenover de laatste twee albums. De bonkige binnenkomer Destroyer Of Dreams bevat fraai, melodisch gitaarwerk en een epische sfeer -wat op deze plaat sowieso goed tot zijn uiting komt-, Join Me In Armageddon doet daar op een Carnifex-achtige wijze nog een schepje bovenop inclusief vette breakdowns en het gebalanceerde Everything Unwanted klinkt eveneens weer ouderwets gedreven en giftig. Eigenlijk een beetje wat je graag wil horen bij oude rotten in het vak: een kleine, moderne tint maar vooral beuken zonder al teveel (elektronische) opsmuk, daar waar de huidige golf deathcore zich ziek aan vreet. Keres staat daar even mooi en subtiel tussen gefriemeld in de tracklist, maar laat me vooral even benoemen dat deze sloopkogel alles bevat wat de liefhebber van deathcore wil horen. Blastbeats, furieuze vocalen, hondsbrutale gitaarpartijen én.. een snoeiharde breakdown die bovendien niet dertien in een dozijn klinkt. Jammie!

Na zo’n kolossale beuker is het de vraag of Godlike nog overeind blijft staan met het opvolgend geweld en hoewel het hoge niveau van Keres niet meer behaald wordt en ook de receptuur weinig wereldschokkende afwijkingen bevat, doet het dat zeker. De muur van geluid vertoont ook tijdens het spierballenvertoon in het titelnummer en Corrosion geen scheuren waarmee deze totale plaat simpelweg staat als een huis. CJ McMahon gromt als een bezetene zoals we gewend zijn, het gitaarwerk klinkt vertrouwelijk stabiel en Jesse Beahler zit inmiddels ook helemaal op zijn plek achter zijn drumstel. Laatstgenoemde excelleert op hoog niveau in het mega ruige Anathema dat absoluut de meest nijpende song is op dit album. Godlike stemt al met al bovengemiddeld tevreden en iedere fan van Thy Art Is Murder zal met dit materiaal zeer content zijn.

Score:

78/100

Label:

Human Warfare, 2023

Tracklisting:

 1. Destroyer Of Dreams
 2. Blood Throne
 3. Join Me In Armageddon
 4. Keres
 5. Everything Unwanted
 6. Lesson In Pain
 7. Godlike
 8. Corrosion
 9. Anathema
 10. Bermuda

Line-up:

 • CJ McMahon – Zang
 • Sean Delander – Gitaar
 • Andy Marsh – Gitaar
 • Kevin Butler – Basgitaar
 • Jesse Beahler – Drums

Links: