Thousand Below – Gone In Your Wake

Uit San Diego, Californië komen de post-hardcorekerels van Thousand Below. Ditmaal levert de band zijn tweede langspeler af genaamd Gone In Your Wake. Hun debuutalbum The Love You Let To Close kwam via Rise Records uit en dat is voor de opvolger niet anders. Intussen is de band wel een gitarist armer. Ook is de man op de drumkruk vervangen door Max Santoro. Op debuut The Love You Let Too Close kreeg je met Sinking Me en Never Here een post-hardcorevariant te horen waarbij de brute, screamvocalen van James Deberg werden afgewisseld met cleane lijnen. Toch zat er redelijk wat agressie in de uitvoering bijvoorbeeld door gebruik te maken van lekkere rollende drumthema’s. Daarnaast kreeg je ook wel het gevoel dat het met deze band een andere richting zou kunnen uitgaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het nummer Sleepless. Hier hoorde je toch in de verte al een wat emopop/rock-achtige ondertoon.

Deze nieuwste langspeler start met Chemical, een opener vol gesmeerd met zoetigheid en allerlei soorten siroop om het toch maar te doen plakken. Veel agressie en bruutheid is er niet te vinden, om niet te zeggen geen. Als dit de toon is van de plaat dan belooft het een trip door de snoepwinkel te worden en blijft er van een post-hardcoretitel weinig of niks over. Maar niet getreurd, op Disassociate maar ook op Vanish slaagt Thousand Below er toch in wat bitterheid en voorzichtige bruutheid tussen de siroop te steken. Blijkbaar is die bitterheid snel op en wordt het doosje bruutheid niet verkocht in de bovenvermelde snoepwinkel. De band plakt de hele plaat vol kleverig snoepgoed, vol voorgeknabbelde kauwgoms die overal aan blijven hangen en vervelend worden als ze onder je schoen terecht komen. Nu en dan gebruikt men ook niets bijdragende samples om het snoepje dat ze je willen aanbieden interessanter te laten ogen. Lukt niet natuurlijk, Learn To Lose And It All Gets Easier is zo een slecht bonbonnetje.

Met Lost Between heeft de band zo’n plakker geschreven dat je je de vraag stelt of ze er stiekem van dromen om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. En volgens mij kunnen de heren dan zelfs niet kiezen welk nummer ze gaan insturen want The Other Side Of Things is misschien nog een betere kandidaat. Jongens toch…

Ik hou van de wisselwerking tussen cleane vocalen en screams, tussen broosheid en pure agressie en bruutheid. Gemengd met stevige, melodieuze gitaarlijnen en pompende, duwende bas- en drumlijnen krijg je dan vaak net dat extraatje. Niks van dit alles vind je terug op deze plaat. Nu, mensen die graag heel veel suiker eten, die erg veel snoepen en zich laten misleiden door een wikkel, papiertje of andere verpakking kunnen deze collectie slechte bonbonnetjes misschien wel aanschaffen. Maar kom niet terug draven en zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb dat je van te veel zoetigheid heel veel buikpijn kan krijgen.

Score:

45/100

Label:

Rise Records, 2019

Tracklisting:

 1. Chemical
 2. Disassociate
 3. Fake smile
 4. Alone (Outta My Head)
 5. The Edge Of Your Bed
 6. Vanish
 7. 171 xo
 8. Learn To Lose And It All Gets Easier
 9. Lost Between
 10. The Other Side Of Things
 11. Gone In Your Wake

Line-up:

 • James Deberg – Zang
 • Josh Thomas – Gitaar
 • Josh Billimoria – Bas
 • Max Santoro – Drums

Links: