Thoughts Factory – Elements

Is het prog of is het power (of powerprog, of progpower)? Een vraag die mij al een geruime tijd dwars zit, na veelvuldig luisteren van dit album. Het gaat hier om het Duitse Thoughts Factory met het tweede studioalbum Elements.  Hokjes en mindfucks daargelaten is het hoog tijd om een blik te werpen op wat men van deze plaat kan verwachten.

Mogelijk zegt de bandnaam de meeste lezers niet veel (‘props’ als hem wel kent!). Mij kwam hij in ieder geval niet bekend voor, maar de omschrijving van de band en een single op YouTube wisten mij toch te overtuigen. Thoughts Factory is in 2008 opgericht en debuteerde ruim zes jaar later met Lost, een goed ontvangen debuutalbum. Nu, opnieuw zes jaar later (wordt het een traditie?), is de opvolger aan de beurt.

De start van het album zet mij op het verkeerde been, als een haast musical-achtige zang invalt en begeleid wordt door een piano. Maar al gauw volgen de gitaren en de drums: een kalme en toffe leadpartij op de gitaar wordt ondersteund door nog vrij rustige drums en toetsen. Langzaam wordt er opgebouwd naar een climax en tot dit moment bereikt wordt heb ik een erg sterk vermoeden dat ik naar een powermetalalbum luister. Dan, bij de climax, begint de eerste mindfuck in de vorm van een licht polyritmische passage. De titel van de song lijkt dan ook zeer toepasselijk: Mind Odyssey, wat letterlijk vertaald een zware, lange reis voor de geest betekent. Geinig.

Deze genreverleggende taferelen komen nog vaker aan bod, zij het soms in mindere mate. Nummers als The Burden en Fire Away kiezen wat meer de progressieve kant, waar tracks als Nightfall (tot halverwege dan) en The Shores of Sand and Time weer meer neigen naar een (goede) powerballad. Dan volgt er met Dawn Pt.1 en Dawn Pt. 2 nog een tweeluik. Het eerste deel van ruim acht minuten lang, is zeer divers en geeft het gevoel dat ik naar een verhaal met verschillende hoofdstukken luister. Zeker na vijfenhalve minuut: een intermezzo met enkel wat kalme strijkers brengt een oase van rust voor de luisteraar, maar kort daarna volgt een soort jazzstuk (dat dan ook het volgende hoofdstuk inluidt). Gave, gevarieerde track. Het tweede deel is veel meer ‘uplifting’ en heeft een goede groove. Bij het luisteren van deze track moet ik bij vlagen zelfs denken aan de proglegendes van Rush.

Toch heb ik ook bij de nummers en de productie wat mindfucks recht te zetten. Te beginnen met de nummers: voor een progressieve (power)metalband zijn de nummers namelijk best kort! Dat is an sich een prestatie natuurlijk, maar ook één van de redenen dat ik op het verkeerde been werd gezet. En het moet gezegd, het is juist wel leuk om eens geen voorspelling te kunnen doen over hoe een album zal verlopen. De productie dan: deze is kraakhelder en mooi vol, maar toch luistert het een en ander nèt niet helemaal lekker weg. Het voelt een beetje afgeplat en vooral gecentreerd, wat het geluid af en toe behoorlijk druk maakt. Een wat bredere verspreiding van de gitaren en de toetsen alsook een klein stukje terugschroeven in de lagere frequenties van de basgitaar zou naar mijn mening een betere luisterervaring opleveren.

Laatstgenoemde is natuurlijk ook wel mierenneukerij en komt met name aan op persoonlijke smaak en voorkeur. De mannen van Thoughts Factory doen het namelijk hartstikke goed op dit album en Elements is weer een flinke stap vooruit ten opzichte van het debuutalbum (dat ik inmiddels ook maar even heb geluisterd). Muzikaal gezien laat de plaat meer dan genoeg vakmanschap horen en zanger Cornelius bewijst een goede strot te hebben. Thoughts Factory is zeker een band die voor elke (prog)powerfan de moeite waard is om te verkennen. Begin dan vooral met dit album.

Score:

80/100

Label:

Melodic Revolution Records, 2020

Tracklisting:

 1. Mind Odyssey
 2. The Burden
 3. Frozen Planet
 4. Fire Away
 5. Nightfall
 6. The Shores of Sand and Time
 7. Dawn Pt. 1
 8. Dawn Pt. 2
 9. Our Kingdom
 10. Elements

Line-up:

 • Cornelius Wurth – Zang
 • Markus Wittmann – Gitaar
 • Sven Schornstein – Keyboard
 • Bernd Schönegge – Basgitaar
 • Chris Maldener – Drums

Links: