Thorondir – Des Wandrers Mär

Vind maar eens een naam uit Lord of the Rings die nog niet als bandnaam in gebruik is. Het is Thorondir gelukt. De band speelt viking/pagan death metal uit Bavaria, Duitsland. In hun elfjarige bestaan wierp Thorondir twee volledige albums, nu heeft nummer drie zijn hoofdje buiten de moederschoot gestoken. Des Wanderers Mär, wat zoveel betekent als ‘De sage van een doler’.

Met zo’n albumtitel en naam staat de epiekboog natuurlijk al gespannen. U kunt de rits dichthouden; dit Thorondir brengt vooral saaie mid-tempo viking metal, die maar niet weet te boeien. Binnen dit genre, waar je moet opboksen tegen de Amon Amarths van deze wereld, zal je toch meer uit de kast moeten trekken.


De intro Prolog is voorzien van een klassiek keyboardgestuurd niemendalletje. Rache durch das Schwert vangt aan met melodische metal. Gelijk valt op dat de productie nogal vlak is. De screams zijn vrij sterk. Muzikaal is de drummer degene die de muziek bij elkaar houdt. Het gitaarspel is wat eenvoudig, eentonig maar ook wat vreemd. De riffs geraken meestal niet verder dan Vader-Jacob-riedeltjes, vaak in harmonie zoals bij In der Weite ein Licht. Das Totenheer von Barathir is saai. De cleane zang is matig. Schwarze Flut ontsnapt even aan de sleur waarin het album terecht is gekomen na het eerste nummer. Dit is melodische death metal op een drafje. Hekkensluiter Berserker Wut bevat nog een vrij apart gitaarintermezzo. Waarschijnlijk bedoelt als epiek, maar ook hier komt het niet aan.

Meer dan middelmatig is het niet, deze viking metal met een donkere invalshoek. In dit genre zijn er zoveel andere bands, die betere muziek hebben geschreven. Het is geen zonde om Des Wandrers Mär links te laten liggen. Beter zet je die nieuwe van Heidra nog eens op.

Score: 

60/100

Label:

Trollzorn Records

Tracklist:

1. Prolog
2. Rache durch das Schwert
3. Fenriswolf
4. Dunkle Zeichen
5. Thoron
6. Tiefe Narben
7. Den Göttern zu Ehr
8. In der Weite ein Licht
9. Das Totenheer von Barathir
10. Durch des Adlers Augen
11. Schwarze Flut
12. Berserkerwut
13. Epilog

Line-Up:

  • Kevin Wienerl – Vocalen
  • Fabian Wienerl – Keyboard
  • Michael Ney – Gitaar, Vocalen (Clean)
  • Florian Striegl – Bas
  • Dominik Hautmann – Gitaar, Vocalen (Clean)
  • Alexander Göhl – Drums

Links:

Thorondir Facebook
Trollzorn Records