Heidra – The Blackening Tide

Uit Denemarken komen de vijf jongens van Heidra. Naar verluidt zijn ze redelijk bekend in Denemarken, maar daarbuiten nog niet echt doorgedrongen. Heidra is van plan om hier met dit album verandering in te brengen. Het wordt het tweede volledige album. Sinds 2006 wordt er muziek gebracht, maar dit wordt de eerste recensie op Zware Metalen. Men omschrijft de eigen muziek als melodische black en power metal met viking/folk-invloeden, maar samengevat kan je het eigenlijk prima gothenburg metal noemen.

Acht nummers epische muziek waarin afwisselend wordt gezongen, gegrunt en gescreamd. Gevarieerde zang die afwisselend goed uit de verf komt. De nummers zijn met zorg opgebouwd en de nadruk ligt op de uitgesponnen melodieën en de zang. In de post-productie is er dan ook voor gekozen om het geheel niet zo zwaar te laten klinken.

Dawn begint met akoestisch gitaarspel om vervolgens in te zetten met powermetalachtige zang. Laat je echter niet op het verkeerde been zetten door dit openingsnummer. Heidra laat met Rain of Embers horen dat het epiek beheerst tot in de puntjes. Waar de zang op Dawn nog wat tegen de toonhoogte aanhikt, heeft Morten Bryld hier zijn comfortabele zangstem gevonden. Heidra laat zich niet verleiden om kitscherig te worden en blijft vooral melodieuze metal maken. A Crown Of Five Fingers, dat begint met een walsje, is een ander hoogtepuntje. De invloed van bands als Dissection schemert hier door, en het geeft het geheel een epische maar toch beklemmende sfeer. Hell’s Depth laat de meest duistere kant van Heidra horen. Keyboard intermezzo’s, power metal en black metal wisselen elkaar af in deze passende hekkensluiter van het album.

Als Heidra dit live overtuigend brengt, moeten ze met deze nummers wel wat potjes kunnen breken. De luisteraar op de bank moet deze eveneens niet overslaan. Als de video hierboven bekoort, dan gaat het album dat zeker doen.

Score:

80/100

Label:

Time To Kill Records, 2018

Tracklisting:

1. Dawn
2. The Price in Blood
3. Rain of Embers
4. Lady of the Shade
5. A Crown of Five Fingers
6. The Blackening Tide
7. Corrupted Shores
8. Hell’s Depths

Line-up:

  • Morten Bryld – Zang, Akoestische gitaar
  • Martin W. Jensen – Gitaren
  • Carlos G.R. – Gitaren
  • Dennis Stockmarr – Drums
  • James H. Atkin – Bas

Links: