Thobbe Englund – Hail To The Priest

Voor wie niet bekend is met de naam Thobbe Englund, hier een kleine introductie: hij debuteerde als gitarist bij Winterlong en werd daarna (in 2012) gevraagd als gitarist van Sabaton. Daar stapte hij uit om zich op zijn solocarrière te richten. Als eerbetoon aan één van zijn belangrijkste invloeden nam hij een aantal klassiekers op van Judas Priest.

Dat hij daarbij ook het vocale deel voor zijn rekening neemt, mag als een pluspunt worden gezien want de stem van Englund komt dicht in de buurt van die van Rob Halford. Hij bezit hetzelfde timbre wanneer hij de hogere noten pakt en bezit over datzelfde knijpende stemgeluid. Als gitarist heeft hij zich natuurlijk allang bewezen. Op Hail To The Priest heeft Englund het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, want hij neemt de gitaarpartijen van zowel Glenn Tipton als die van K.K. Downing voor zijn rekening en slaagt daarin met vlag en wimpel.

De keuze voor de nummers dan. Beide zangers die Judas Priest heeft gehad komen aan bod. Van het tijdsperk Tim ‘Ripper’ Owens wordt Jugulator gecoverd en zelfs van Fight komt er werk aan bod: Immortal Sin en Into The Pit. Daarmee krijgt de luisteraar een mooie dwarsdoorsnede van de carrière Judas Priest voorgeschoteld. Toch missen er naar mijn bescheiden mening enkele nummers. Waar is bijvoorbeeld het lijflied Breaking The Law en waarom komt een nummer als Victim Of Changes niet voorbij? Het was een uitgelezen kans voor Englund om zich als gitarist nog meer te etaleren.

Dergelijke minpuntjes nemen niet weg dat Hail To The Priest een lekker album is voor fans van Thobbe Englund en Judas Priest en hiermee speelt de man zich bij een breed publiek in de kijker.

Label:

Metalville Records, 2019

Tracklisting:

 1. The Sentinel
 2. The Ripper
 3. Reckless
 4. Immortal Sin
 5. Hellbent For Leather
 6. Burn In Hell
 7. Blood Red Skies
 8. Desert Plains
 9. Between The Hammer And The Anvil
 10. Into The Pit
 11. Before The Dawn
 12. I’m A Rocker

Line-up:

 • Thobbe Englund – Vocalen, gitaar
 • Elon Anderssen – Keyboards
 • Roland Westborn – Basgitaar
 •  Johan Grandin – Drums

Links: