Theosophy – Bleeding Wounds Of The First And The Last

Het is koud in Rusland, het is koud in Siberië. Dit houdt echter het viertal van Theosophy niet tegen om hun zesde studioalbum Bleeding Wounds Of The First And The Last op te nemen. Ze deden dit in samenwerking met PG (Groza) en ene Jonas Kjellgren van de Black Lounge Studios. Towers Of Dark Pantheon bleek de vorige plaat te noemen, een plaat die bij collega Maarten toch wel wat indruk maakte als ik zijn uitvoerig schrijfsel de dato september 2020 mag geloven. Hij bedankte de band prompt met 85 punten. Ik stel me de vraag of we op het werk van dit Russische gezelschap ook wat Groza-achtige kenmerken zullen tegenkomen, ook al was het maar op vlak van het productionele.


Goh en op zich kan je het Groza-geluid wel terugvinden op deze plaat. Nochtans klinkt het hier toch net allemaal wat dunner. Niks mis mee natuurlijk, maar het laat zo wel een aantal erg sterke riffs en songstructuren wat in de Siberische koude staan. Dat valt al meteen op bij het eerste nummer, het titelnummer Bleeding Wounds Of The First And The Last. Het vluchtig toevoegen van keyboards en het eigentijds declamerende vocale werk maken het echter een nummer dat goed te smaken valt. Majesty Of The Two Rivers start erg opzwepend, op een bijna klassieke heavymetalachtige wijze. Gelukkig is er quasi onmiddellijk een magistrale blastbeat die dat gevoel aan gruzelementen timmert. Nochtans horen we die kadans nogmaals terugkomen. Het doet me op deze wijze ook wat aan de Amerikanen van Uada denken.

The Spirits Of Tarma tokkelt je redelijk gedwee tegemoet. Zou het een voorbode zijn van weer een ultrasnelle uitbarsting? Ditmaal kiest de band echter om een rollend kick- en tomgebeuren te integreren in het dreigende geheel. Dreigend is ook het als een storm razende Only The Wind Blows Wherever It Blows. Een nummer waarin de invloeden van eerder genoemde bands er meer dan vingerdik opliggen en niet gaan waaien.

Op zich is dit Bleeding Wounds Of The First And The Last een erg genietbare plaat. Het is black metal in de straat van Groza, Uada en consoorten. Maar dat had je natuurlijk al wel verwacht. De Russische formatie van Theosophy voegt er echter naar goeddunken wel wat eigen karakteristieken aan toe en dan verwijs ik onder andere naar de keyboardpartijen. Heel erg vernieuwend is het allemaal niet, de nummers kunnen me niet altijd boeien. Vandaar dat mijn puntenaantal toch wat lager ligt dan de quotering van de vorige plaat.

Score:

75/100

Label:

Epictural Production, 2023

Tracklisting:

  1. Bleeding Wounds Of The First And The Last
  2. Majesty Of The Two Rivers
  3. Ash
  4. The Spirits Of Tarma
  5. Only The Wind Blows Wherever It Blows
  6. Over The Empty Valleys

Line-up:

  • Phantom – Zang, bas
  • Egiborg – Gitaar
  • Eek’s Eye – Keyboard
  • Skinner – Drum

Links: