Theophagist – I Am Abyss

Death metal uit Luxemburg, dat klinkt net zo zeldzaam als een kangoeroe uit Groenland. Na vier jaar oefenen werd het tijd voor dit toch wel indrukwekkende debuutalbum van deze moderne deathmetallers.  Deze mid-tempo melodieuze bak herrie duurt bijna drie kwartier. Het is niet de snelste technische death metal die u ooit heeft gehoord, maar de mannen kennen hun eigen grenzen en blijven daar netjes binnen.

De productie klinkt semi-professioneel, wat toch een behoorlijke pre is voor een in eigen beheer uitgebrachte schijf. Hier zit duidelijk bloed, zweet en tranen in. Muzikaal is dat niet anders. De invloeden zijn breed, maar ik meen zelf een wat zuidelijk deathmetalgeluid terug te horen. Pak een band als Septic Flesh of een trager uitgevoerde Hour of Penance. Het valt het beste te omschrijven met de drie woorden: degelijk, modern en melodieus. Dat zijn vier woorden zegt u. Het doet me deugd u mee te delen dat u het vierde woord er gratis bij krijgt.

Laten we even serieus blijven en de muziek onder de loep nemen. De band neemt de tijd om de ideeën ten volle uit te werken. De solo op R.I.S.E. duurt vrij lang, maar weet wel alle potentie te benutten. Dat voldane gevoel past eigenlijk bij alle tracks op dit album. De band heeft geen haast. Opvallend genoeg is R.I.S.E. het enige nummer met een vrij resolute en snelle start. Alle andere nummers bouwen eerst rustig op met een intro. De muziek is erg riffgebaseerd. Doordat er maar weinig gitaarlicks te horen zijn, maar meestal volledig uitgewerkte riffs krijg je een heel solide en beslist geluid. De drums zijn hakketakkerig op een nummer als Recipe for Human Cake. De drummer speelt strak, met dik getriggerde dubbele bassdrums. De vocalen zijn meestal een diepe grunt, maar op Epileptic Seizure is er een duidelijke stijlbreuk. De vocalen zijn net als de muziek een stuk thrashier. Sowieso experimenteert de band met genres, waar bijvoorbeeld Adeptus Astartes blackmetalinvloeden heeft.

I Am Abyss is een zeer, zeer degelijk deathmetaldebuut. Met deze demo moet er toch wel een platencontractje binnen te slepen zijn. Een aandachtspunt is dat de band nog wat harder mag knallen af en toe, in plaats van te blijven leunen op de melodieuze leads. De band weet veel leuke en creatieve onderdelen toe te passen in de songwriting. Zo blijft het boeiend.  Bijkomend voordeel, wanneer u dit album koopt bent u gelijk in het bezit van het recept voor mensencake. Doe er uw voordeel mee!

Score:

77/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. 1. Cannibal Preacher
 2. Burn That Witch
 3. Recipe for Human Cake
 4. Awakening The…
 5. Terrors from the Deep
 6. Epileptic Seizure
 7. R.I.S.E.
 8. Adeptus Astartes
 9. Agony Of Christ Upon The Cross
 10. Apocalypse (Redux)

Line-up:

 • Sven Schosseler – Vocalen
 • Tiago Perdiz – Gitaar, vocalen
 • Jo Conter – Gitaar
 • Ben Schreiner – Basgitaar
 • Michel Conter – Drums

Links: