The Sorrow Of Being Immaculate – Church Music for Satanists

Geen idee of deze muziek enkel geschikt is voor satanisten. Ik waag mij er in ieder geval aan, aangezien de omschrijving sludge en doom is, met muzikale invloeden van bands als Electric Wizard, Black Sabbath, Earth en Sunn. Onder de streep maakt enkel één entiteit onder dezelfde naam als de bandnaam deze muziek en neemt hiervoor een bas en gitaar ter hand. Zodoende krijgen we een manifestatie van griezelige soundscapes en dreunende instrumentatie te horen tijdens dit Church Music for Satanists van The Sorrow Of Being Immaculate.

Een repetitief en zodoende hypnotiserend geheel is daarvan de resultante. Dit alles verpakt in een zevental nummers, die tezamen vijf-en-dertig minuten van uw tijd in beslag nemen. Soms dan zeg ik tegen mijzelf: “doe het nou niet”. Laat dit album aan een mederedacteur over die beter is in het op waarde schatten van dit soort, redelijk eendimensionale muziek. Maar in de wetenschap dat er ook wel eens ooit iets onbekends achterblijft en ik wel van een exploratie kan genieten, doe ik het dan toch. In dit specifieke geval ben ik niet helemaal zeker of dit de juiste keuze was. Dit is muziek die ongetwijfeld wel een meerwaarde kan hebben voor een select gezelschap aan muzikale lieden of een fanbase. Ik behoor echter tot een andere categorie liefhebbers. Mij is het teveel van hetzelfde. Wellicht een opmerkelijk gegeven, aangezien ik bij uitstek opensta voor hypnotiserende melodieën die in een sludge-of-funeral-doom-jas zijn gegoten.

Toch is bijvoorbeeld het ruim zeven minuten durende Behemoth of Hallucinations voor mij neurotisch genoeg om enige irritatie op te wekken. Dat het een instrumentale plaat is, was mij al duidelijk, maar dat ik zou verkeren in een continu verstikkende omgeving, zonder drumaanslagen met enkel drone-achtige golven kwam toch enigszins als verrassing. En zo verkeer ik op een plaats in de tijd en ruimte waar ik eigenlijk niet wil zijn. Ik wil hier geen deel van uitmaken, er is te weinig nuance en ratio. Als achtergrondmuziek voor satanisten in een kerk kan dit misschien nog meerwaarde hebben, maar niet voor uw redacteur van dienst. Te eentonig, te saai. Gelukkig hoef ik er in dit geval geen cijfer aan te geven.

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Chuch Music for Satanists
  2. 360 Degree Cross
  3. Behemoth of Hallucinations
  4. Return of the Puritan
  5. My Temporary Heartbeat
  6. Church Music for Satanists (Industro mix)
  7. 360 Degrees Cross (Industro mix)

Line-up:

  • The Sorrow Of Being Immaculate – Bas, gitaren