The SchytëHawkës – Streets Of Rage

De urban woordenschat definieert een ‘shytehawke’ als een idiote loser die veel noten op zijn zang heeft, maar eigenlijk zever in pakjes verkoopt. In Vlaanderen noemen we dat een politieker, maar we denken dat The SchytëHawkës uit Birmingham het eerder over het fenomeen “”tooggeleerden” heeft. Streets Of Rage is hun twee release en er zijn heel veel redenen waarom dat gerust hun laatste mag zijn.

Bedoeld of niet, dat woord ‘streets’ brengt ons meteen bij de eerste reden. Wanneer de gewone spreekstem sommige van de argwanend veelvoudige, gruwelijke rapverzen voorleest, lijkt die qua timbre en accent als twee druppels water op die van The Streets. Die gelijkenis verdwijnt wanneer ze overgaat naar kneuterig geroep met gang shouts om er wat meer intonatie in te steken. Oh neen, het blijft niet bij hiphop. Enkele cleane zangpogingen laten de katten uit de dakgoot duiken van valsheid. Het kopstemmetje op de achtergrond trekt het al helemaal in het belachelijke.

De drums vergroten het hiphopprobleem regelmatig. Wanneer ze dan toch eens een meer thrashy of punkachtig ritme nastreven, hoor je waarom: ze kunnen zulke ritmes niet op de maat houden. De snaarinstrumenten dan maar? De bas is vet en smerig en legt een paar vette grooves neer. Totdat de onduidelijk opgenomen metalgitaar daar enkele panische akkoorden achteraan krasselt en wegens de onbetrouwbare drums alle samenhang wegvalt. De schommelende hardcorestukken gaan vlotter. Enkele noisy leadkreunen geven het zelfs nog een spanningsboog mee. De disharmonische dual tap van No Actuary is zowaar verduiveld knap.

Er zijn dus wel eetbare ingrediënten, maar de veelheid aan hiphopvibes, de ambivalente ‘zang’ en de krakkemikkige geluidskwaliteit maken van Streets Of Rage toch zever in een gelukkig klein pakje. Of je moest fan zijn van The Streets en/of Rage Against The Machine.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Streets Of Rage
  2. Phoned In Excuses
  3. Centipedes
  4. No Actuary
  5. No Sanctuary
  6. Compass

Line-up:

  • Kieran Molony – Vocalen, gitaar
  • Carl Hewitt – Rap/MC
  • Peter Fischer – Basgitaar
  • Leo Crabtree – Drums

Link: