The Royal – Deathwatch

Mijn noorderburen zijn sterk bezig. Eerst winnen ze het 64ste Eurovisiesongfestival en nu verschijnt er op mijn bureau de laatste release van een gezelschap met de welluidende bandnaam The Royal. Niet dat het één met het ander te maken heeft, maar kom. Deze Deathwatch is de opvolger van Dreamcatchers, deze werd in 2014 nog voorzien van een deftige review door collega Bart.

Als ik de website even grondig doorzoek, moet ik toch wel zeggen dat de band al heel wat live-ervaring heeft. Zo stond hij de afgelopen jaren op grote festivals als Jera On Air, Dissonance en het UK-Techmetal Fest en dit met gerenormeerde bands als Architects, Parkway Drive en The Ghost Inside. Voor ik van start ga met de muziek wel vermelden dat de cover van deze plaat erg sterk is. Toch even de tijd nemen om deze grondig te bekijken! Het bandlogo, niet zichtbaar op deze hoes maar wel op de website van de band, heeft wat weg van dat van het Belgische Forsaken Crown.

De band speelt deathcore met een melodische rand en er wordt van het begin tot het einde, door deze Eindhovense jongens, deftig gemusiceerd. Niks op aan te merken. Een stevige corebasis wordt gelegd door middel van een sterke interactie tussen drum, bas en vocals. De gitaristen raggen en beuken lekker door, maar nemen ook de moeite om richtinggevende leadlijnen de wereld in te sturen. Luister maar naar de partijen op het nummer State Of Dominance of Soul Sleeper. De brulboei van dienst, Sem Pisarahu, keelt alsof het een lieve lust is en doet dit met overtuiging en passie. Nu en dan heb ik het gevoel dat een cleane zanglijn wel op zijn plaats was geweest en het album net iets interessanter had gemaakt. Exodus Black trakteert je, ergens in het midden van dit nummer, op een lekkere break met een dito solopartij.

Toch wel sterke tweede release van deze kerels. Merk ik op dat op het titelnummer Deathwatch, voor Ryo Kinoshita, van de Japanse band Crystal Lake, een gastrol is weggelegd. Ik heb het al eerder over gastrollen gehad, allemaal goed en wel als het iets toevoegd aan het verhaal. Hier twijfel ik aan de meerwaarde, doch vel zelf even je oordeel.

Score:

80/100

Label:

Long Branch Records, 2019.

Tracklisting:

  1. Pariah
  2. Savages
  3. State Of Dominance
  4. Soul Sleeper
  5. Deathwatch (ft Ryo Kinoshita)
  6. Exodus Black
  7. Nine For Hell
  8. Lone Wolf
  9. Avalon
  10. Glitch

Line-up:

• Sem Pisarahu – zang
• JD Liefting – gitaar
• Pim Wesselink – gitaar
• Youri Keulers – bas
• Tom van Ekerschot – drum

Links:

The Royal
The Royal Facebook
Long Branch Records