The Quill – Earthrise

Je bent nooit te oud om te leren. Ook al ben je al veertig jaar liefhebber van goede, traditionele hardrock met bluesinvloeden, stevige riffs en vlotte melodieën met een goed verstaanbare stevige strot aan de microfoon. Om dan te moeten toegeven dat je nog nooit van The Quill hebt gehoord… Een Zweeds viertal dat al een kwart eeuw bestaat en grossiert in … jawel … goede, traditionele hardrock met bluesinvloeden, stevige riffs en vlotte melodieën met een goed verstaanbare stevige strot aan de microfoon. Nochtans stonden ze in 2018 bijvoorbeeld op Alcatraz in Kortrijk. Alleszins een flink gat in mijn cultuur want ik ben onmiddellijk verkocht door de massieve sound (ondanks het feit dat ze het maar met één gitarist doen) op hun nieuweling, Earthrise.

Maar misschien ben ik niet de enige die de heren niet kende. Wat extra info dus.
Ze debuteerden in 1995 met The Quill en brachten sindsdien nog zeven gesmaakte albums uit. Hun laatste, Born From Fire, kwam uit in 2017. Alle groepsleden hebben er al een behoorlijk parcours opzitten. Huidige zanger (wel, eigenlijk is hij er wel al vele jaren actief) Magnus Ekwall deed wel al eens iets bij Ayreon, drummer Jolle Atlagic mepte ooit nog op de vellen bij Hanoi Rocks en Electric Boys, terwijl je bassist Roger Nilsson kon terugvinden bij Spiritual Beggars, Firebird en Arch Enemy. Totaal verschillende stijlen zijn dat.

Maar nu is er dus het negen nummers tellende Earthrise. Opnieuw een auditief festijn als je wild wordt van bonkende riff- en basgedreven hardrock, een geluidsmuur zonder veel tierlantijntjes, maar met hier en daar een snuifje stoner of wat men in de jaren 70 al eens progrock noemde. De verwijzing naar de jaren 70 is er niet zomaar. Je hoort regelmatig Black Sabbath of Led Zeppelin-invloeden. En als je eens op het YouTube-kanaal van de band gaat kijken, vind je video’s van bassist Roger Nilsson die in zijn enorme vinylverzameling duikt en er oude albums van Deep Purple en Kiss opsnort en becommentarieert.


Het album start nog ietwat ingehouden met de trage Black Sabbath-achtige stamper Hallucinate maar je merkt onmiddellijk dat zanger Magnus Ekwall behoorlijk wat decibels in zijn mars heeft. Eerste single Keep On Moving legt er daarentegen duchtig de pees op en mengt de stonerinvloed met heel harmonieuze vocalen en een Led Zeppelin-gevoel bij de solo. Een hoofdschuddend nummer, een van mijn favorietjes op deze plaat. Dwarf Planet, uitgebracht als derde single, gaat opnieuw een andere richting uit. Met een goede zeven minuten nog altijd niet het langste nummer, maar wel met een typische semi-akoestische rustige intro van net geen anderhalve minuut. Dan neemt een nijdige riff over en is het totaal gedaan met de rust. “Who is commander of my brain?”, zingt Magnus. Wel, op dat moment hij alleszins. Hoor ik hier een beetje Monster Magnet in dit nummer?

Het tempo wordt weer wat opgetrokken dan met Left Brain Blues, net als Keep On Moving een van de uitschieters. Meezingmateriaal van de bovenste plank met tegelijk fitness voor de nekspieren. Titelnummer Earthrise start met een lel van een riff en dreigend klokkengelui. Nou dat klokkengelui hebben we nog gehoord in de metal natuurlijk. Een heerlijk opgebouwd nummer is dit met snelle en trage stukken. Niet voor het eerst moet ik aan The Dead Daisies denken. Vind je hun laatste Holy Ground de moeite dan mag je ook blindelings deze Earthrise aanschaffen!

Zeker het vermelden waard is het negen en een halve minuut durende epos Evil Omen. De song lijkt te starten als een powerballad maar gaat over in iets dreigends, met achtergrondkoortjes en een tussenstuk die recht uit het eind van de jaren 60 in het nummer gekatapulteerd zijn. Laat dat een voorbeeld zijn van de milde progrock-invloeden. Mooi werk! Ook 21st Century Sky verwijst nadrukkelijk naar de sound van eind jaren 60 en begin jaren 70.

Resten nog The Zone, de echte powerballad van het album en afsluiter Dead River. Dat is een speciale. Niks met hardrock te maken maar pure zwevende sixtiesinvloeden genre Procol Harum, Wallace Collection of The Mamas & The Papas.

Een hele leuke ontdekking vind ik dit: zowel het album Earthrise als de band The Quill zelf. Tijd om ook hun oudere werk te exploreren.

Score:

82/100

Label:

Metalville Records, 2021

Tracklisting:

 1. Hallucinate 
 2. Keep On Moving 
 3. Dwarf Planet 
 4. Left Brain Blues 
 5. Earthrise 
 6. Evil Omen 
 7. 21st Century Sky 
 8. The Zone 
 9. Dead River 

Line-up:

 • Magnus Ekwall – Vocalen 
 • Christian Carlsson – Gitaar 
 • Roger Nilsson – Basgitaar 
 • Jolle Atlagic – Drums

Links: