The Obsessed – Gilded Sorrow

The Obsessed is niet bepaald een onbekende naam in de doom/heavy metalscene. De Amerikaanse band bestaat al sinds 1980 en had zelfs onder de naam Warhorse al enig bestaansrecht in 1976. In 1995 hield de band het voor gezien, om in 2012 weer bij elkaar te komen voor het befaamde Roadburn Festival. In 2017 volgde uiteindelijk het vierde studioalbum met de titel Sacred. Gek genoeg is dit vijfde album met de titel Gilded Sorrow het eerste album dat van een recensie wordt voorzien hier bij Zware Metalen.

Mijn oren liegen niet, al blijft iedere waarneming natuurlijk altijd subjectief, maar de doom-pioniers van The Obsessed klinken overduidelijk als Black Sabbath. Althans op deze plaat dan toch en niet zozeer tijdens de eerste twee nummers. Die eerste twee nummers laten vooral wat meer heavy metal horen. Niet onverdienstelijk, maar ook niet helemaal wat ik had verwacht. Vanaf het derde nummer Realize a Dream horen we vooral veel meer klassieke doom terug, met het fijne stemgeluid van vocalist Scott “Wino” Weinrich. Zijn modulerende zanglijnen zijn niet direct hoogstaand of indrukwekkend, maar passen wel prima bij de zware doomriffs. In een nummer als Wellspring-Dark Sunshine misschien nog wel het best hoorbaar.

Zelf ben ik duidelijk meer te porren voor het middengedeelte op Gilded Sorrow, waar de band dan ook meer trage ronkende doom laat horen. Dus vanaf het derde tot en met het zesde nummer heeft de band wel degelijk iets in de pap te brokkelen. Daarna gaan de heren weer wat meer richting de wat meer up-tempo heavy metal met het voor mij weinig interessante JailineYen Sleep heeft met de doom-overladen-riffs weer wat meer tragiek in zich. Het drumwerk vormt overigens een solide basis en valt nergens overdreven op, maar zo nu en dan komen er wel een aantal lekkere variaties, fills of ritmewisselingen aan de oppervlakte. De scheurende gitaarsolo’s liggen daarnaast ook nog eens prettig in het gehoor.

Resumerend stel ik vast dat het kwartet van The Obsessed een aardige plaat in handen heeft met Gilded Sorrow. Hij laat vooral swingende heavy metal horen, met een aantal vrij goede klassieke doomnummers die op mijn goedkeuring kunnen rekenen. Het hier toegevoegde Stoned Back to the Bomb Age kan mij in die zin nog het meest overtuigen. Toch zijn er net te weinig momenten hoorbaar die bij mij een “wauw-effect” ontlokken. Deze muziek gaat dan ook op teveel momenten gewoon voorbij, zonder dat ik er continu met mijn aandacht bij ben.

Score:

71/100

Label:

Ripple Music, 2024

Tracklisting:

 1. Daughter of an Echo
 2. It’s Not OK
 3. Realize a Dream
 4. Gilded Sorrow
 5. Stoned Back to the Bomb Age
 6. Wellspring-Dark Sunshine
 7. Jailine
 8. Yen Sleep
 9. Lucky Free Nice Machine

Line-up:

 • Scott “Wino” Weinrich – Gitaren, vocalen
 • Brian Costantino – Drums, achtergrondvocalen
 • Chris Angleberger – Bas
 • Jason Taylor – Gitaren

Links: