The Night Specter – Eternal Dark Splendour

Dit jaar verschenen er – als ik het goed heb – al vijf releases via Kapmes records, allen van de hand van Mories. Wie nog steeds niet weet wie Mories is, die we ook kennen als Maurice de Jong, die heeft weinig kennis van zaken in de huidige Nederlandse extreme muziekondergrond. Mories heeft ondertussen meer bands op zijn conto staan dan er deelnemers van Ex on The Beach zijn, met een lifecoach die zelfmoord aanraadt als volgende stap. Dat zijn er inderdaad best veel.

Gnaw Their Tongues bracht er Kapmeswonden En Haatliederen op uit, een staaltje vrolijkheid uit de hel van Congo. HAGETISSE bracht met De Reis Van Vernielde Zielen ‎een uitstekende variant (aanrader) op begin jaren ’90 black uit met een Fins anorectisch gitaargeluid en ontaarde vocalen, Vetus Supulcrum bracht een dungeon synth plaat uit die zo de druiper van Varg zou genezen en met The Sombre‘s Into The Beckoning Wilderness verscheen onverwacht een oldschool doomdeath-plaat met een zeer uitgesproken karakter. Ik kies echter voor The Night Specter met de release Eternal Dark Splendour. Waarom? Omdat ik gek ben op de queesten van Mories die verworden in verziekte Verbasterdering. En zo zijn er al een aantal.

Ook bij The Night Specter heb je het idee dat je muziek aan het beluisteren bent die niet van deze wereld is. Alsof het vervormd wordt door een zwart gat, fluctuerend en figuurlijk vormeloos. Wie een soort ingebouwde knop in zijn hoofd heeft om dit verfrommelde cassettebandgeluid recht te trekken, herkent een soort van etherische, heidense Blut Aus Nord met kosmische heroïek en esoterische grandeur. Beter ga je niet op zoek naar het originele geluid en de composities die schuilgaan achter dit doodse tabernakel, maar ga je op in de gedrochtelijke trance gevoed met tragisch vergane engelengezangen. Wie vertrouwd is met Xasthur en zichzelf menigmaal verloren heeft tussen middernacht en zonsopgang met albums als Telepathic With The Deceased zal dit Eternal Dark Splendour kunnen smaken, zelfs met de wereldvreemde synths, die klinken als donkere kristallen van een planeet vol Skeksis en Urskeks. Luistertips: Lucifuge en Eternal Dark Splendour.

Score:

82/100

Label:

Kapmes Records, 2019

Tracklisting:

  1. Eternal Shadows
  2. The Blood of Christ
  3. Lucifuge
  4. Black Conjuration
  5. Chinnereth
  6. Eternal Dark Splendour
  7. Comes Light, Comes Death
  8. Apocrypha Aeternam
  9. Shadow Eternal

Line-up:

  • Mories

Links: