The Night Flight Orchestra – Aeromantic II

Björn Strid en David Andersson hebben het er maar druk mee. Naast Soilwork brengt hun andere project, The Night Flight Orchestra, alweer zijn zesde langspeler. Ooit bedacht om muziek te maken die de heren zelf willen horen als ze ‘s nachts na een optreden in de auto naar huis rijden, is deze uitlaatklep verbazingwekkend groot geworden. De laatste release heeft de titel Aeromantic II meegekregen wat doet vermoeden dat het album in het verlengde van zijn voorganger, Aeromantic, ligt. Dat is een album waar mijn collega en medeliefhebber Marleen niet helemaal tevreden over was, maar die mening deel ik niet.

Wat Marleen schreef over het vorige Aeromantic-deel, geldt voor mij juist voor deze opvolger. De nummers komen niet zo lekker binnen als op vorige albums en ze blijven vervolgens ook minder hangen. Waar ik van eerdere platen soms dagen een melodie van een van de nummers in mijn hoofd had zitten, daar zijn de songs op Aeromantic II snel uit mijn geheugen verdwenen.

De band volgt wel nog steeds hetzelfde recept voor zijn nummers: catchy, gemakkelijk in het gehoor liggende deuntjes die erg doen denken aan de roemruchte jaren tachtig. Heerlijk over de top en soms met een vleugje “foute” disco. Luister bijvoorbeeld naar Burn For Me, dat bij vlagen doet denken aan de Dolly Dots. Er zijn dus nog genoeg aanknopingspunten om de hoop nog niet te laten varen. Sowieso, welke andere band maakt soortgelijke muziek?

Al met al heb ik Aeromantic II met gemak beluisterd, maar is dit een van de minder geslaagde platen uit de discografie van de band. Dit album bewijst dat het schrijven van muziek die aanspreekt niet zo makkelijk is. De ene keer lukt het beter dan de andere keer en dit zesde album is simpelweg iets minder geslaagd. Volgende keer beter dan maar!

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast, 2021

Tracklisting:

 1. Violent indigo
 2. Midnight marvelous
 3. How long
 4. Burn for me
 5. Chardonnay nights
 6. Change
 7. Amber through a window
 8. I will try
 9. You belong to the night
 10. Zodiac
 11. White jeans
 12. Moonlit skies
 13. Reach out

Line-up:

 • Björn Strid – Vocalen
 • David Andersson – Gitaar
 • Sharlee D’Angelo – Basgitaar
 • Sebastian Forslund – Gitaar, percussie, effecten
 • Jonas Källsbäck – Drums
 • Anna-Mia Bonde – Achtergrondvocalen
 • Anna Brygård – Achtergrondvocalen

Links: