The Lion’s Daughter – Skin Show

‘Het is het soort plaat dat gemakkelijk felbegeerde zendtijd op de radio kan krijgen, en toch ook kan dienen als de achtergrond playlist voor een BDSM orgie in een illegale kerker of een verlaten pakhuis.’ Met zo’n wervelende promotekst weet het label Season of Mist mijn interesse wel op te wekken. Skin Show is de laatste plaat van The Lion’s Daughter, een voormalig sludgemetaltrio uit St. Louis dat zich sinds het album Future Cult heeft toegelegd op het maken van synth metal.

Smerig, rauw, onrustwekkend. Met de sludgy synthwave op Skin Show heeft The Lion’s Daughter een heel eigen, unieke sound ontwikkeld. De muziek is geworteld in horror, maar is bij vlagen ook zacht en somber. Het blijft interessant om naar te luisteren. Become the Night opent de schijf met blikkige drums en opruiende vocalen die doorheen het gehele album een prominente rol spelen. Curtains valt op door een ritme dat doet denken aan Metallica’s Fight Fire With Fire. Het meeslepende en catchy Neon Teeth doet op zijn beurt denken aan Mike Oldfield, want in die intro zijn toch onmiskenbaar de toetsen van Tubular Bells te herkennen? Dead in Dreams klinkt weer een stuk stoerder dankzij het gebruik van een dikke, zware bas. Waar geagiteerde blackmetaldrums je bij de les houden bij Werewolf Hospital, is bij Sex Trap een glansrol weggelegd voor een agressieve gitaarpartij. Heel sterke nummers! De titelsong en het weemoedige Snakeface komen mijn inziens vervolgens iets minder sterk uit de verf, maar het cinematografische All Hell Is Mine is met zijn industrial synths behoorlijk intrigerend. Het slotstuk The Chemist zal vermoedelijk in goede aarde vallen bij fans van David Lynch.

Word je geprikkeld door synthwaveacts zoals GosT en Perturbator? Luisterde je vroeger graag naar Killing Joke? Geef The Lion’s Daughter dan een kans om je te raken! De muziek op Skin Show is ontzettend artistiek en vrank, ook al kost het voor Europeanen wellicht wat extra luisterbeurten om dit te erkennen of te doorgronden.

Score:

75/100

Label:

Season of Mist, 2021

Tracklisting:

 1. Become the Night
 2. Curtains
 3. Neon Teeth
 4. Dead in Dreams
 5. Werewolf Hospital
 6. Sex Trap
 7. Snakeface
 8. All Hell is Mine
 9. Skin Show
 10. The Chemist

Line-up:

 • Rick Giordano – Gitaar, vocalen, synthesizer, basgitaar
 • Erik Ramsier – Drums, percussie
 • Scott Fogelbach – Vocalen

Links: