The Impaler – A Fate Worse Than Death

The Impaler is een Australische band. A Fate Worse Than Death is de opvolger van de in 2020 verschenen debuutplaat Death Cult. Deze vijf Aussies vinden hun muzikale inspiratie bij bands als Whitechapel, Aversions Crown, ja zelfs bij Watain. Het zal me benieuwen. De band krijgt op het nummer Mourn zelfs de hulp van CJ McMahon van Thy Art Is Murder.

Al in de eerste seconden word je bij de strot genomen en over de rand geduwd door de putgrunt van de heer Scott. Hij laat direct merken wat hij met zijn stembanden allemaal kan. Niet alleen lijkt de put bijzonder diep te zijn, ook het hele vocale palet passeert de revue, wel geen cleane lijnen. Die passen immers niet bij dit type muziek. Wat ook meteen opvalt is de pertinente aanwezigheid van de drums in de mix. Deze verstoort al vanaf die eerste seconden het geheel. De muziek is eerder death metal en deathcore geïnspireerd. Volgens de promojongens zouden er ook verwijzingen moeten zijn naar black metal, ik moet toch zeggen dat die ver zoek zijn.

De hoekige riffs, de breakdowns die de heren hier presenteren kom je toch niet tegen op de meest typische blackmetalplaten. The Impaler lijkt zo meer het kleine broertje van Whitechapel en vrienden. The Valley, de meest recente boreling van Phil Bozeman en trawanten, kon me, vorig jaar, ook niet helemaal bekoren. Ook deze A Fate Worse Than Death lijkt na drie nummers dezelfde weg op te gaan. Nochtans frons ik wel mijn wenkbrauwen bij het aanhoren van de ritmewisselingen die meneer Hubard aanlevert op Immortal. Netjes! Tja, het moet ook wel gezegd worden dat Scott weet hoe de boel vakkundig dichtgesmeerd moet worden. Samen met CJ McMahon levert hij een erg puike prestatie af op Mourn. Vanaf Fear wordt er voorzichtig wat obscure elektronica geïntroduceerd. Dat had nu toch ook niet echt gemoeten.

Degelijke plaat doch niet meer dan dat. Ik begrijp wel niet goed waarom er een link met black metal gemaakt wordt. Doorheen het hele album zijn er maar luttele ogenblikken die enig raakvlak met black metal hebben en dan nog. Het lijkt me eerder een goedkope verkooptruc te zijn.

Score:

65/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Voices
 2. Failure
 3. Immortal
 4. Mourn
 5. Fear
 6. Hatred
 7. Release

Line-up:

 • Shaun Van Looy – Gitaar
 • Lewis Ranford – Gitaar
 • Ben Van Looy – Bas
 • Jammie Hubard – Drums
 • Jordan Scott – Zang

Link: